Egy Qatar Airways-repülőgép.

Nagy bajba kerülhet a Qatar Airways. Elmondjuk, miért!

A Qatar Airways darab 50 új Airbus A321neo repülőgép megvásárlásáról állapodott meg a francia céggel. A két vállalat most mégis elkeseredett bírósági csatározásba keveredett, amely okán az Airbus felmondta a megállapodást.


Az A321neo listaára alapján az üzlet értéke nagyjából 6,3 milliárd dollár (2100 milliárd forint). Az első A321neo-kat 2023-ban adták volna át, és 2032-re fejeződtek volna be a szállítások.

A hírek szerint az Airbus azért döntött a gyártás lemondása mellett, mert a Qatar Airways a londoni legfelsőbb bíróságon keresetet nyújtott be a repülőgépgyártó ellen. A légitársaság 618 millió dollárra (197 milliárd forint) perli az Airbus-t több A350-es repülőgép festési problémája miatt.

A Qatar Airways két A350-es repülőgép átvételének elutasítására reagálva az Airbus közölte, hogy „határozottan megvédi" magát a vádakkal szemben, és ragaszkodik ahhoz, hogy a légitársaság döntésének nincs jogi alapja.

A katari légügyi hatóság a Bloomberg által megszerzett új bírósági akták szerint elrendelte a Qatar Airways 21, régebb óta meglévő A350-esének földre parancsolását.

Az A350-esek „jegelése” miatt a Qatar Airways több A380-as gépét is újraindította, és a kapacitás növelése érdekében az Oman Airways-től is bérelt repülőket.

Az Airbus és az európai repülésbiztonsági ügynökség megállapította, hogy a szóban forgó festékhiba kizárólag esztétikai jellegű, így az A350-esek repülési tilalma nem indokolt.

Bár a Cathay Pacific és a Finnair is hasonló festési problémákról számolt be, egyetlen más légitársaság vagy szabályozó hatóság sem tiltotta le emiatt az A350-eseket.

A meghallgatásra április 26-án kerül sor. Az Airbus február 28-ig kapott határidőt arra, hogy felkészüljön az ügyre. A Qatar Airways a novemberben kezdődő FIFA-világbajnokság idejére szeretné orvosolni a problémát. Az Airbus mégis azt mondja, hogy teljes mértékben elutasítja az öböl menti légitársaság követelését.

A Qatar Airways egyik ügyvédje arra figyelmeztetett, hogy ha a probléma folytatódik, a légitársaság képtelen lesz kezelni a várható utasáradatot az országban.

Forrás: Travel Daily

A figyelmetekbe ajánljuk