Először landolt az Airbus az Antarktisz jeges kifutóján
Az Airbus egyik A340-es gépe a történelem során először szállt le sikeresen a legdélebbi kontinensen. A november 2-án végrehajtott repülést a portugál székhelyű Hi Fly légitársaság kivitelezte.

Carlos Mirpuri kapitány vezetésével aki történetesen a Hi Fly alelnöke is a széles törzsű repülőgép összesen 4600 kilométert repült Dél-Afrikából az Antarktiszra, majd vissza. Az út alig több mint öt órát vett igénybe, Mirpuri és legénysége pedig kevesebb mint három órát töltött a fehér kontinensen.

A teherszállító repülőgépet a Wolf's Fang, a White Desert antarktiszi turisztikai vállalat által elindított új luxus kalandtábor bérelte ki, hogy eljuttassa a helyszínre a szükséges ellátmányokat. A kifutópályán nem egyszerű a leszállás: speciális barázdákat kellet vésni az abroncsokba, hogy a repülőgép időben meg tudjon állni.

Egy másik veszélyforrás a hóról és jégről visszaverődő vakító fény volt. Ez nemcsak a kifutópályát teszi nehezen megkülönböztethetővé, de a szemnek is nehéz kiigazodnia a külső látvány és a repülőgép műszerei között. Ez ellen a pilótáknak speciális szemüveget kellett viselni.

A nehézségek ellenére Mipuri sikeresen landolt. A mérföldkőnek számító repülést követően az A340-est arra fogják használni, hogy turistákat és tudósokat, valamint alapvető rakományt szállítson az Antarktiszra.

Érdekesség, hogy az Antarktiszon még mindig nincs tényleges repülőtér. A jégtakarón mindössze 50 leszállópálya és kifutópálya található, ami azt jelenti, hogy valószínűleg lesz még néhány kihívást jelentő leszállás a jövőben.

(Robb Report)


A figyelmetekbe ajánljuk