Dilbar jacht

Alisher Usmanov, az egyik legjelentősebb orosz oligarcha még áprilisban elvesztette becses tulajdonát, az 500 láb hosszú Dilbar szuperjachtot. Biztos nem volt könnyű lemondani a javáról, de a hajót fenntartani sem az.A 800 millió dolláros (319 milliárd forint) luxushajó fenntartása sem gyerekjáték, bárkihez is kerül, annak havonta több milliós nagyságrendű pénzzel kell számolnia. A Luxurylaunches végiggondolta, hogy vajon mennyibe kerül a hatalmas Dilbar a német szövetségi bűnügyi hivatal hatóságainak. A tisztviselők közel fél éve foglalták le az 152 méter hosszú hajót a hamburgi kikötőben.

Lefoglalása óta a hajó egy centit sem mozdult, bár egy időre teljesen letakarták, talán festés miatt. Egyedül a havi számlák mozdultak a lehorgonyzott luxushajó körülött, ő maga csendben vár a sorsára: a fenntartása bizonyára óriási összegekbe kerül a német kormánynak. A lefoglalt jacht ugyanis elveszíti a hajólajstromát, ezáltal a biztosítását is.

A hamburgi kikötőben dokkoló gigantikus Dilbar már hat hónapja foglalja a helyet, áthelyezésének költségeit a kormány vállalta. A jacht értéke alapján a biztosítási kötvénye több mint 1,4 millió dollár havonta. Egy ekkora hajó esetén a karbantartás is több százezer dollárra rúghat mindennel együtt.

A 3800 négyzetméternyi lakóterület fenntartásához legalább 40-50 emberre lesz szükség, így a Dalibar esetében a legénység fizetése átlagosan havi 335 ezer dollárra (133,5 millió forint) rúghat havonta. A fizetések mellett egy ekkora szuperjacht fenntartási költségei nem kevesebb, mint 30 000 dollárba (12 millió forint) kerülnek naponta.

a Hamburgban rostokol\u00f3 Dilbar

Fotó: Shutterstock

Mivel a Dilbar közel hat hónapja van lefoglalva, már így is bő 12 millió dollárjába (közel 5 milliárd forint) került a kormánynak, dokkolási díjak nélkül, és havonta közel 2 millió dollárjába (797 millió forint) kerül a német adófizetőknek.

Ezt az árat Usmanov persze könnyedén kifizetné.

Az oligarcha áprilisban megpróbálta visszaszerezni megajachtját és fellebbezést nyújtott be az EU Törvényszékéhez. Szívszorító lehet elveszíteni egy akkora vagyontárgyat, mint a Dilbar, ami háromszor olyan hosszú, mint egy olimpiai úszómedence, és két helikopterleszállóval, kerttel és számos kényelmi szolgáltatással rendelkezik. Usmanov azonban nem tudta bizonyítani a közvetlen okozati összefüggést leányvállalatainak pénzügyi helyzete és az EU szankciós listájára való felkerülése között, ezért fellebbezését elutasították.


A figyelmetekbe ajánljuk