whisky hordó

Több mint 100 éves, alig pár korty van benne, mégis rekordáron kelt el ez az üveg whisky

Az ilyen apró italok értékét sokszor az dobja el, hogy már elfogyott belőle a nagyobb kiszerelés.

Egy miniatűr 50 ml-es palack single malt whisky új rekordot döntött: közel 9000 dollárért, nagyjából 3,5 millió forintért kelt el egy árverésen. Ez azt jelenti, hogy milliliterenként közel 200 dollárt, 77 ezer forintot adtak érte.

A szóban forgó single malt whisky 1919-ben készült a Springbank lepárlóüzemében, amely végül a Whisky.Auction weboldalán kelt el – írja a Robb Report.

Korát és évjáratát tekintve nyilvánvaló: egy kifejezetten ritka és limitált whiskyről van szó; ezzel magyarázható a magas ára is. Érdekesség, hogy az új eladási ár tulajdonképpen megdöntötte azt a rekordot, amelyet ugyanez a whisky tavaly állított fel 2021 augusztusában: akkor 8000 dollárért kelt el.

Isabel Graham-Yool, a Whisky.Auction igazgatója elmondta, hogy az ehhez hasonló árak nem váratlanok, tekintve az italok ritkaságát.

A miniatűrökben lévő folyadékok többségéből nem áll rendelkezésre egy teljes palack, mivel már sok évvel ezelőtt elfogytak. A miniatűrök gyakran túlélik a teljes méretű társaikat a szuvenír stílusuk miatt – néha pedig az alkohol olyan ritka, hogy csak miniatűrök léteznek belőle

mondta Graham-Yool a The Spirits Business weboldalának.

Ha valaki ilyen mini whiskyket keresne, rengeteget találhat a boltokban – a megfizethetőtől az egészen túlzóig. Az apró palackokat sokan gyűjtik is, de voltak, akik egy idő után ráuntak a dologra.

Tavaly decemberben a BBC arról számolt be, hogy egy Brian Marshall nevű férfi az Egyesült Királyságban majdnem 36 ezer dollárért (14 millió forint) adta el a minikből álló gyűjteményét.

Marshallt azzal idézték, hogy szerinte a whisky íze borzalmas, ezért nem nyitott ki egyetlen üveggel sem – ami persze a kulcsa annak, hogy bármilyen gyűjtemény megőrizze az értékét.


A figyelmetekbe ajánljuk