Megállíthatatlanul süllyed a világ egyik legnépesebb metropolisza
Ralf Roletschek / roletschek.at

Megállíthatatlanul süllyed a világ egyik legnépesebb metropolisza

Ugyan az 1950-es években azt gondolták, hogy a folyamatot sikerült megállítani; a modern adatok alapján a helyzet változatlan

Az eddig gondoltnál jóval drámaibb ütemben süllyed a nagyjából 21 millió lakóval rendelkező Mexikóváros. Ráadásul a folyamat megállíthatatlan a világ egyik legnépesebb metropoliszában. A ScienceAlert cikkéből kiderül, hogy a tómederből, amelyben a város fekszik, évszázadok óta vonták ki a vizet, emiatt pedig szinte teljesen kiszáradt a föld alatti réteg.

Emiatt az agyaglapok nagy része megállíthatatlan sebességgel nyomódnak össze és repedeznek szét, Mexikóváros pedig rohamosan süllyed.

Mindez nem csupán a helyi infrastruktúrát veszélyezteti, hanem emberek millióinak vízbiztonságát is.

A jelenséget a szakértők már az 1900-as évek elején felfedezték, de akkoriban még évente nagyjából 8 centiméteres süllyedést rögzítettek. 1958-ra ez az arány már 29 centiméteresre nőtt, ami miatt belvárosi kutakból felhozható vízmennyiség korlátozásáról döntöttek. Ennek köszönhetően a süllyedést sikerült 9 centiméter környékén tartani – legalábbis ezt gondolták.

A modern mérési módszerek alapján ugyanis kiderült, hogy a roskadás tempója évente 40 centiméter is lehet – de van, ahol eléri az 50 centimétert is.

A szakértők szerint, ha még sikerülne is megemelni a víz szintjét a föld alatt, a folyamat már visszafordíthatatlan.

A modern GPS-es adatok alapján kiderült, hogy az agyagrétegek 30 százalékkal nyomódhatnak majd össze, ami nem fog lezárulni a következő 150 évben sem. A felső réteg pedig már most elérte a 17 százalékot.

Természetesen a város nem mindenhol süllyed egyformán. Egyes területek már az eredeti tómeder alá süllyedtek, míg máshol minimálisan tapasztalták a folyamatot. Ez akár jó hírnek is tűnhet, de sajnos nem az: az eltérések csak növelik a nagyobb felszíni repedések kockázatát. Arról nem is beszélve, hogy az áradásokra hajlamos, Mexikóvárost körülvevő hegyekről lefolyó eső és forrásvíz csak tovább ronthat a helyzeten.

Egyébként pont tegnap számoltunk be róla, hogy 40 év után bukkant elő a víz mélyéből egy mexikói templom az országot sújtó aszály miatt.


A figyelmetekbe ajánljuk