Egy ember tabletezik.

Ezeket a munkákat veszélyezteti legjobban a mesterséges intelligenciák térnyerése

A mesterséges intelligencia rohamos fejlődése okán egyre többen teszik fel a kérdést, miszerint mely állások fognak megszűnni a jövőben. Most egy professzorokból álló csapat választ adott a kérdésre.


A New York University (NYU), a Princeton és a University of Pennsylvania (UPenn) professzorainak egy csoportja egy új tanulmányban – amelynek címe „How Will Language Modelers like ChatGPT Affect Occupations and Industries?" (Hogyan fogják a ChatGPT-hez hasonló nyelvi modellezőszofteverek befolyásolni a foglalkozásokat és az iparágakat?) – igyekezett megválaszolni a szóban forgó kérdést.

Úgy találjuk, hogy a nyelvi modellezésnek leginkább kitett foglalkozások közé tartoznak a telemarketingesek és a különböző tanárok, például az angol nyelv, irodalom és a történelemtanárok, illetve a jogi szolgáltatások, valamint az értékpapírokkal, árukkal és befektetésekkel foglalkozó munkakörök

– írják a kutatók.

Ez is érdekelhet: A mesterséges intelligencia arcképeit valóságosabbnak látjuk, mint az igazi fotókat

A kutatók, Rob Seamans, a NYU Stern munkatársa, Ed Felten, a Princeton informatikusa és Manav Raj, a Wharton School of Business tanára egy olyan módszertant használtak, amelyet valójában még 2018-ban fejlesztettek ki, és amelyet úgy építettek fel, hogy „megbecsülték, mely foglalkozásleírások változtak a leginkább a mesterséges intelligencia fejlődése miatt 2010 és 2015 között".

A legfontosabb felismerés az volt, hogy tíz olyan területet, ahol az MI fejlődött (képfelismerés, beszédfelismerés, nyelvi modellezés, absztrakt stratégiai játékok stb.), 52, a foglalkozásokban használt képességre térképeztünk fel

– írta Seamans egy Twitter-felületén a frissen megjelent tanulmányról.

A szakember ezután kifejtette, hogy ezeket az adatokat aztán össze lehetett vetni az amerikai munkaügyi minisztérium O*NET-éből származó információkkal, hogy megvizsgálják az egyes megkülönböztethető képességek „fontosságát és elterjedtségét" a több mint 800, ember által végzett foglalkozásban.

Az eredmény egy AI Occupational Exposure score lett, amelyet AIOE-nek nevezünk. És alapvetően minél magasabb az AIOE, annál nagyobb az esélye annak, hogy az automatizálás átveszi az iparágat

– folytatta Seamans.

Forrás: Futurism

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk