Közöttük vagy? Tarolnak a Jocik a leggyakoribb magyar jelszavaknál

Közöttük vagy? Tarolnak a Jocik a leggyakoribb magyar jelszavaknál

A NordPass elemzése szerint Magyarországon a 2022. év legnépszerűbb jelszava ismét a nem túl kreatív„123456" lett. De amíg itthon nincs nagy változás az élbolyban, addig globálisan más, hasonlóan kreatív trend vette kezdetét: világszerte a leggyakrabban használt jelszó a „password”, azaz a jelszó. A lista többi részét tekintve: vannak érdekességek.


A NordPass ismét bemutatta a leggyakoribb jelszavakra vonatkozó éves kutatásának eredményeit. Ahogy fentebb írtuk, az idei tanulmány kitért a világszintű jelszótrendekre, illetve, hogy milyen különbségek mutatkoznak a jelszóhasználati szokásokban a nemek között, valamint a vizsgálatba bevont 30 ország közt.

Ha az itthoni felhasználókat nézzük, mi sem visszük túlzásba a gondolkodást, ha a jelszavainkról van szó. Hódítanak az egyestől kezdődő számfelsorolások, ahogy mi is előszeretettel használjuk az adataink védelme érdekében a „jelszo" jelszót.

De azért vannak olyanok is a listán, ami még eszes megoldásnak is tekinthető, hiszen fogalmunk sincs, hogy a „Kinder" különböző változatai hogyan ragadhatták el ennyi felhasználó szívét és bizalmát, ahogy a „boszorka" se jutna feltétlenül eszünkbe, ha fel akarnánk törni valaki jelszavát – kár, hogy ezek a jelszavak valamiért mégis toplistásak, így illik lecserélni.

És mint kiderült, elég sok Joci élhet az országban.

A 20 leggyakrabban használt magyarországi jelszó:

1. 123456;

2. 12345;

3. Kinder123;

4. 1234;

5. telefon;

6. Joci1;

7. qwertz;

8. mandula;

9. qqqqq;

10. 123;

11. 1111;

12. asdf;

13. jelszo;

14. mmklub;

15. Emma01;

16. 123456789;

17. budapest;

18. kinder;

19. hedike;

20. boszorka

Mire utalnak ezek? 

A magyar jelszavak listáján összességében hasonló trendek figyelhetőek meg, mint sok más országban – mutatja be az elemzést a Haszon.

Az emberek hajlamosak a kényelmes megoldások választására: a billentyűzeten könnyen begépelhető szám-, betű- és szimbólumkombinációk világszerte a legtöbb listán képviseltetik magukat. Számos országban továbbra is az „123456" a leggyakoribb jelszó – nem csupán Magyarországon, hanem Kolumbiában, Franciaországban és Japánban is.

A „password" világszinten legkedveltebb jelszó (több mint 4,9 milliószor használták), de ennek különféle változatai – „password1," „Password," „password123," „Password1" és "passw0rd" – szintén a listák élén szerepelnek. Magyarországon a „jelszo" a 13. legnépszerűbb választás idén, de a „password” és a „jelszó” ugyancsak a kedvencek közé tartozik.

A magyar internetezők szívéhez közel állnak az édességek: a „Kinder123” a 3. leggyakoribb jelszó Magyarországon, a „kinder” a 18. helyet foglalja el, a „csoki” pedig 112. a listán.

Világszintű trendként figyelték meg a kutatók, hogy az internetezők idei választásaiban a jelszavakkal kapcsolatos bosszúság is tükröződik: a „fuckyou," „fuckoff, „fuckyou1," és hasonló jelszavak különösképpen jellemzőek voltak Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban.

Másrészt viszont a kedveskedő szavakat is sokszor használják — a legtöbb országban igen gyakori jelszó az „iloveyou", illetve annak megfelelője az adott ország nyelvén. Magyarországi viszonylatban a „szerelem,” „szeretlek” és „szerelmem” egyaránt sűrűn használatosak jelszóként.

A teljes tanulmány elérhető ITT.


A figyelmetekbe ajánljuk