Kriptopénzek.
A Nobel-díjas Paul Krugman szerint komoly gazdasági problémákhoz vezethet a kriptovaluták elszabadulása.

Paul Krugman tud egy-két dolgot a gazdaságról, és meglehetősen baljós véleménye van arról, hogy ki veszíthet pénzt a kriptovalutákon.

A kripto nem fenyegeti a pénzügyi rendszert, a számok nem elég nagyok ahhoz, hogy ezt tegyék. De egyre több bizonyíték van arra, hogy a kripto kockázatai aránytalanul nagy mértékben olyan emberekre hárulnak, akik nem tudják, hogy mibe keverednek, és nincsenek kellően felkészülve arra, hogyan kezeljék a lefelé irányuló kockázatokat.

– írta Krugman a New York Timesnak írt legújabb véleménycikkében.

Krugman a New York-i City University of New York-i Luxembourg Income Study Center professzora és a Princeton School of Public and International Affairs professor emeritusa. A nemzetközi kereskedelem elméletével kapcsolatos munkásságáért 2008-ban még a közgazdasági Nobel-emlékdíjat is elnyerte.

Mindent egybevetve Krugman olyan ember, aki jól ismeri a nagy recessziót és azt, hogy milyen piacok okozzák a legtöbb bajt. Mindezen tapasztalatok alapján azt állítja, hogy a jelenlegi kriptoválság és a tokenek értékének zuhanása nagyon hasonlít a 2000-es évek subprime zuhanásához, amely évekre kizsigerelte a gazdaságot.

A subprime jelzáloghitel-válság azért alakult ki, mert a '2000-es években a hitelezők jelzáloghiteleket adtak olyan embereknek, akik valójában nem engedhették meg azt maguknak. A lakástulajdonosok nem értették, hogy mire vállalkoztak, és ez az egész probléma Egyesült Államokat (és később az egész világot) érintő pénzügyi válsággá dagadt.

Bár Krugman elmondta, hogy nem úgy tűnik, hogy a kripto miatt újabb recesszió felé tartunk, mégis rámutat arra, hogy az NFT-k és más blokklánc-technológiák különösen népszerű befektetéseknek tűnnek a munkásosztály és az alacsonyabb jövedelműek körében.

Krugman szerint rendben van, hogy a stabilan megmaradó forrásokkal rendelkező befektetők a kriptoszkeptikusok ellenében fogadnak, de mégis valamiféle biztonsági hálót sürget, amely megvédi a hétköznapi embereket a katasztrófától.

Ha engem kérdezel, a szabályozók ugyanazt a hibát követték el, mint a subprime esetében: Nem sikerült megvédeniük a lakosságot olyan pénzügyi termékekkel szemben, amelyeket senki sem értett, és sok kiszolgáltatott család fizetheti meg végül az árát

– zárta az interjút.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk