koronavírus alkalmazás
Facebook/Vocalis Health

Egy perc alatt képes megmondani egy app, ha koronavírus-fertőzöttek vagyunk

Az alkalmazás már a közeljövőben elérhető lehet szélesebb körben is, ha ilyen tempóban haladnak a fejlesztők.

Több mint egy éve van jelen a koronavírus az egész világon. A pandémia kezdetén rohamtempóban kezdődtek a különböző kísérletek a vírussal kapcsolatban: gyógyszerek, vakcinák és minden más, ami hasznunkra lehet a jövőben.

Ezeknek az erőfeszítéseknek lehet az egyik terméke egy 2019-ben alapított izraeli startup, a Vocalis Health egyik alkalmazása, amely a beszéd alapján is képes lehet kiszűrni a fertőzötteket. A munkát a VocalisCheck appon a fejlesztők már tavaly márciusban elkezdték, amikor megkezdték a különböző hangmintákat gyűjtését szerte a világban.

Az alkalmazás gerincét a mesterséges intelligencia adja, amely 512 jellemzőt von ki a hangmintákból, amelyből egy úgynevezett spektrogramot készít. Később pedig ebből diagnosztizálja a lehetséges fertőzötteket, összehasonlítva a már meglévő, klinikailag bizonyított hangmintákkal.

Érdekesség, hogy az alkalmazás nem csupán a COVID-19-et képes felismerni, hanem a krónikus obstruktív tüdőbetegséget, a pangásos szívelégtelenséget vagy a pulmonális hipertóniát is.

A Covid-teszteléshez először a mobilalkalmazást (VocalisCheck) kell letölteni, amiben válaszolni kell pár kérdésre a tünetekkel kapcsolatban. Ezután 50-70-ig el kell számolni, hogy a mesterséges intelligencia összehasonlítsa és elemezze a beszédünket a már meglévő hangmintákkal. Ezután pedig diagnosztizál.

Fontos kiemelni, hogy mindez előszűrésnek lehet jó megoldás – mindenképp ajánlatos a szakemberekhez fordulni tünet esetén.

A fejlesztők februárban már tesztelték is az alkalmazást egy indiai cég segítségével, amelyben 2000 résztvevő vett részt, akik különböző nyelveken beszéltek.

Az algoritmus 81,2 százalékos pontossággal mutatta ki a koronavírus fertőzést, úgy, hogy sokan tünetmentes betegek voltak. A rossz hír, hogy az alkalmazás jelenleg csupán az Egyesült Államok, Chile, Indonézia, Dél-Afrika, Románia és Luxemburg országaiban elérhetőek.

A kutatók azonban további hangminták begyűjtését tervezik, hogy a diagnosztizálás még pontosabb legyen, és kereskedelmi forgalomba hozhassák – így feltehetően hallani fogunk még az alkalmazásról.

(hvg.hu)


A figyelmetekbe ajánljuk