futó gyerek

Brutális összegeket kell költeni egyes országokban a gyerekneveléshez

Gyermeket vállalni nem olcsó mulatság. Kínában például 18 éves korig az egy főre jutó GDP közel hétszeresét költik a gyereknevelésre, ami a második legmagasabb a világon.

A legdrágább ország a gyermeknevelés szempontjából Dél-Korea – nem véletlen hogy itt a legalacsonyabb a születésszám az egész világon. A 13 országot tartalmazó listán Olaszország áll a harmadik helyen, Németország, az Egyesült Államok és Japán is csak utánuk következik – derül ki a Haszon cikkéből.

Az adatok a Jefferies összegzéséből derültek ki, amelyhez a Yuwa Population Research adatait használták.

Viszont ha nem az egy főre jutó GDP-hez viszonyítunk, hanem az abszolút pénzösszeget vesszük figyelembe, akkor Kína rögtön az egyik legolcsóbb ország gyermeknevelés szempontjából.

Ez azért becsapós, mert ha hozzávesszük a kínai átlagjövedelmet, akkor már Kína a legdrágább ország a gyermekvállalásához.

A költségek nagy részét az oktatás és az óvodáskorú, vagy annál kisebb gyermekek intézményi elhelyezése teszi ki. Kínában a bölcsődei illetve óvodai ellátásra nem sokkal ezelőttig kizárólag magánintézményekben volt lehetőség.

Ez összegben több mint 75 ezer dollárt (25 millió forint) jelent 18 éves korig.

De a felnőttkor után sem áll meg a költekezés: ezután még 22 ezer dollárt (7 és félmillió forint) kell rászánni az egyetemi költségekre.

Hozzá kell tenni, hogy a nyugati országokban sokkal jelentősebb az államilag nyújtott diákhitelek aránya, amiért a felsőoktatás költségei – legalább részben – a fiatal felnőtteket, és nem a szülőket terheli.

A törvényalkotóknak számtalan lehetőségük van arra, hogy csökkentsék a gyermekvállalással együtt járó költségeket, például a gyermekfelügyelet támogatásával.

A Haszon cikkéből kiderül, a kínai kormány jelenlegi ötéves tervében szerepel, hogy a bölcsődei férőhelyek számát 2025-re megnövelje úgy, hogy

1000 főre 4,5 hely jusson.

Jelenleg ez az arány csak 1,8.

Kínában jelenleg 42 millió három év alatti gyermek van. Egyharmaduk szülei szeretnék őket bölcsődébe adni, de csak 5,5 százalékuk tudja ezt megvalósítani.

Köztudott, hogy a gazdagabb országokban kevesebb gyermek születik, mint a fejlődő világban. Kína gazdasági fejlődését tekintve nagyon is valószínű, hogy náluk is beáll a csökkenő tendencia. A kínai párok már most is csak vonakodva vállalnak egy gyermeknél többet, mert sokba kerül a felnevelésük – erről részletesebben itt írtunk.

A házasságok száma is csökken, és az ázsiai kultúrában sokkal ritkább a házasságon kívül született gyermek, mint nyugaton.

A demográfiai trendek hatással vannak egy ország gazdaságára, és a népesség elöregedése nem tesz jót neki. Szakértők folyamatos és jelentős törekvésekre számítanak a gyermeknevelés költségeinek csökkentésére világszerte, és különösen Kínában.


A figyelmetekbe ajánljuk