Bulgari Octo Finissimo Ultra

Létrehozták a világ legvékonyabb karóráját, 8 év alatt egyébként ez a 8. alkalom, hogy rekordot döntenek.


Az olasz ékszer- és óragyártó ház, a Bulgari most dobta piacra az Octo Finissimo Ultra-t, amely a valaha készült legvékonyabb mechanikus óra világrekordját tartja. Ez a nyolcadik alkalom, hogy vékonysági rekordot állít fel a cég. Egy 400 ezer eurós óráról van szó, amelyből mindössze 10 darab lesz kapható az év vége felé.

A rekordvékonyság lenyűgözte az órák szerelmeseit, akik ma gyűltek össze a darab bemutatóján a római Pantheonban. Ez a helyszín egyébként egyike a város építészeti gyöngyszemei közül, amely az Octo tervezési alapelveit ihlette. Az Ultra 1,8 mm-es vastagsága olyan, mint két hitelkártya, amelyet egy vonalban tartanak.

Annyira vékony, hogy nincs korona a felhúzáshoz/időbeállításhoz: ehelyett egy egyedi készítésű doboz van rajta, amely feltölti a 60 órás járástartalékot és szabályozza az időmérést. Az óra megalkotásához nyolc szabadalmi kérelmet kellett benyújtani (többek között az óraüveg, a hordószerkezet, az oszcillátor modul és a karperec vonatkozásában).

Az órák, a percek és a másodpercek három részmutatóban jelennek meg, amelyek a látható fogaskerekekkel együtt különböző méretű, rakoncátlanul eltolt gömbök csoportját alkotják a zafírkristály réteg által finoman kupolázott számlapon. A negyedik, és egyben legnagyobb gömb ebben a keverékben rengeteg extra információt tartalmaz, amelyek közül egyet sem lehet emberi szemmel érzékelni.


Ez inkább egy QR-kód, amelyet a hordóra gravíroztak, és amely a tulajdonosokat egy interjúkból, a készítésről szóló szegmensekből és az óraszerkezet virtuális 3D-s túrájából álló tárházba vezeti. Minden darabhoz egy eredeti NFT-műalkotás is tartozik.

A római luxusház termékcsaládja a mai napig olyan világrekordokat tart, mint a valaha volt legvékonyabb automata szerkezet (2,23 mm), a valaha volt legvékonyabb tourbillon szerkezet (1,95 mm), a legvékonyabb percismétlő (3,12 mm) és a valaha volt legvékonyabb kronográf (6,90 mm). Az Octo Finissimo világrekord-sorozat nyolcadik és egyben utolsó darabja azonban új szintre emeli az extrém karcsúságot: a mindössze 1,80 mm-es vastagságával az Ultra a világ legvékonyabb mechanikus órája, bármelyik fajtából.

(Forrás: Robb Report)


A figyelmetekbe ajánljuk