Egy Bentley eleje.

A Bentley azt szeretné, ha első elektromos autója nagyot szólna.


2025-ig kell várnunk, hogy teljes pompájában láthassuk a brit márka debütáló EV-jét, de egy új részlet most nagyon is felkeltette az autórajongók érdeklődését. Úgy tűnik, hogy a járgány körülbelül 1,5 másodperc alatt lesz képes nulláról 100 km/órás sebességre felgyorsítani.

A meghökkentő ízelítőt a Bentley vezérigazgatója, Adrian Hallmark az Automotive News Europe-nak adott nemrégiben adott interjújában hintette el. A vezető a lapnak elmondta, hogy az autógyártó közelgő, még fejlesztés alatt álló EV-je kétszer akkora teljesítményű hajtásláncot kap, mint a teljesítményre összpontosító GT Speedben lévő 6,0 literes W-12-es duplaturbós motor, ami nem kis teljesítmény.

Ez azt jelenti, hogy a Bentley EV akár 1400 lóerőt is produkálhat. Ez lehet az oka annak, hogy a vezérigazgató szerint az autó képes lesz az „igény szerint hatalmas nyomatékból fakadó, erőfeszítés nélküli előzési teljesítményre".

Az elektromos hajtásláncok által biztosított azonnali nyomatéknak köszönhetően a villámgyors gyorsulási idők a teljesítményorientált EV-k esetében egyre inkább normálissá válnak. A Road & Track rámutat, hogy tavaly két olyan akkumulátoros autó is debütált, amely kevesebb mint két másodperc alatt képes 100 km/órás sebességre száguldani – a Tesla Model S Plaid (1,9 másodperc) és a Rimac Nevera (1,85 másodperc).

Mégis, az 1,5 másodperc hallatlan, és ha a Bentley teljesíteni tudja Hallmark állítását, akkor a debütáló EV szinte biztosan minden idők leggyorsabban gyorsuló szériaautója lesz.

A jármű gyorsaságának azonban lehet némi hátulütője is. Az ultragyors gyorsulás az első néhány alkalommal izgalmas, de végül émelyítővé válik

– mondta Hallmark az Automotive News Europe-nak. Éppen ezért a márka lehetővé teszi majd, hogy szabályozni lehessen az EV gyorsulási sebességét.

A 0-100 kilométer/órás sebességet 2,7 másodperc alatt érhetjük el. Vagy át lehet kapcsolni 1,5 másodperces-fokozatra is

– folytatta.

A Bentley-rajongók szerencséjére már nem kell sokáig várni a járgányra. A márka azt tervezi, hogy 2025-ben kezdi meg az elektromos autó gyártását az angliai Crewe-ban található gyárában.

Forrás: Robb Report

A figyelmetekbe ajánljuk