Eltűnhet az ​arabica, más kávéfajta veheti át a helyét
Shutterstock

Eltűnhet az ​arabica, más kávéfajta veheti át a helyét

Egyre nehezebben viseli az arabica kávéfajta a klímaváltozást. A termelőknek más faj után kell nézni, hiszen a változó időjárás mellett nem kielégítőek a jelenlegi hozamok. Emiatt egy másik ismert kávé, veheti át egyes területeken az arabica helyét.Nem bírja az arabica a klímaváltozást

Az arabica kávéfaj a világ kávékereskedelmének a 70 százalékát fedi le. Azonban a növény rendkívül érzékeny az időjárás változásaira, így a klímaváltozásra. Viszont a kereslete jócskán meghaladta a kínálatát az elmúlt két évben. Emiatt egy másik, korábban kevésbé elterjedt faj felé is kacsintgatnak a kávétermelők – írja a Haszon a BBC alapján.

Az említett okok miatt liberica-ültetvények terjedhetnek el a jövőben az arabicák helyén. A liberica Nyugat- és Közép-Afrikában őshonos, de termesztik a Fülöp-szigeteken is. A faj eddig a globális kávé-kereskedelem két százalékát adta.

A szakértők szerint az íze kevésbé karakteres (édeskés, mogyorós), mint az arabicáé, valamint a termesztése is nehézkesebb. Azonban kimondottan ellenálló a klímaváltozás hatásaival szemben. Márpedig az éghajlatváltozás a jövőben igencsak visszavetheti az arabicatermelők hozamait, miközben a kávé kereslete jellemzően növekszik. A Sokszínű Vidék megjegyzi: a liberica elterjedésének nem a népszerűsége lehet az oka, hanem sokkal inkább a kényszer.

Felmerülhet a kérdés, miért nem az ismertebb robustának van nagyobb esélye arra, hogy átvegye az arabica helyét? A szakemberek szerint azért, mert arra a termelők az arabica kiegészítőjeként, nem pedig a kiváltójaként tekintenek.

Ez is érdekelhet: A 7 legjelentősebb kávétermelő ország a világon

Shutterstock

Csökkenhet a kávé ára?

Hamarosan 12 százalékkal lehet alacsonyabb az arabica kávé ára a világpiacon, mint tavaly volt. Viszont a robusta árszintje 6 százalékkal növekedhet. Az előbbi csökkenése leginkább a kiemelkedő brazíliai terméssel magyarázható.

Az előrejelzések szerint Brazília 2023/24-es kávétermése 67,1 millió darab 60 kg-os zsákra emelkedik, amíg a 2022/23-as szezonban 61,5 millió zsák körül alakulhat. Az alacsony termésmennyiség oka az lehet, hogy az előző száraz tél betett a brazil fák fejlődésének – olvasható a Haszon oldalán.

Olvasd el ezt is! Amikor egy csésze aranyat ér – a 6 legdrágább kávé a világon

Robustatermesztésben Vietnám a világelső. Ott is nagyobb termésre számítanak a következő szezonban. A 2022/23-ben betakarított 30 millió zsák kávébabot 31 millió követheti 2023/24-ban.

A két ország együttesen 3,35 millió zsák világpiaci többletet produkálhat 2023/24-ben. Ellenben 2022/23-ban 4,15 millió lehet a hiány. A szakértők szerint az árakat negatív irányban módosíthatja az is, hogy a magas kiskereskedelmi árak és a globális gazdasági visszaesés miatt idén csökkenhet a kereslet a termékre.

A figyelmetekbe ajánljuk