Forradalmat indíthat el az autógyártásban ez a 3D-nyomtatott hiperautó

Forradalmat indíthat el az autógyártásban ez a 3D-nyomtatott hiperautó

A Czinger 21C hiperautó végleges prototípusa lenyűgöző látvány.


A 2 millió dolláros Czinger 21C meghökkentő adatokkal rendelkezik: 1250 lóerő, 1,9 másodperc alatt gyorsul nulláról 112 km/órára, állítólagos végsebessége pedig 407 km/óra. Nemrég hat másodperccel megdöntötte a McLaren P1 szériaautó pályarekordját a Circuit of the Americas pályán – írja a RobbReport.

De ennél is lenyűgözőbb a hibrid építési folyamata: a fő szerkezeti elemeket Czinger saját fejlesztésű mesterséges intelligencia szoftvere tervezi, majd 3D-nyomtatja.

Ezeket a szerkezeteket nem lehet tökéletesebben elkészíteni a megadott követelményekhez. Akár 1000 mérnök is dolgozhatna, soha nem jutnának el ehhez a megoldáshoz

– nyilatkozta Kevin Czinger, aki fiával, Lukasszal társalapítója a Los Angeles-i Czinger Vehiclesnek.

A „tökéletes Lego blokkok" összerakásának kitalálását a Yale-en villamosmérnöki diplomát szerzett Lukasra bízták, aki feltalált egy szerelvény nélküli szerelőrendszert. Más szóval, nincs szükség alkatrészspecifikus rögzítőelemre vagy szerszámokra, hogy a darabokat a helyükön tartsák a robotépítés során.

Eközben a polimerekkel foglalkozó csapata olyan ragasztót hozott létre, amely két másodperc alatt kötődik. Az eredmény egy 22 robotból álló cella, amelyet nem kell egyik alkalmazásról a másikra átállítani, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a hardver a hátsó váz készítésétől a teljes alvázig csak egy szoftveres változtatással tud átállni – ez forradalmian új megközelítés a gyártás területén.

De innovatív Czingerék vagyonmegosztási filozófiája is:

A küldetésünk az, hogy demokratizáljuk a technológia és a mérnöki tudományok csúcsát, hogy bárki használhassa. Végső soron meg akarjuk változtatni azt, ahogyan az emberek gondolkodnak bárminek az elkészítéséről.

A figyelmetekbe ajánljuk