Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne NFT-je miatt milliókat buktak

Csalók kihasználták a szerverének névváltását és egy kisebb vagyont húztak le az átvert érdeklődők pénztárcáiból.


Ha egy olyan popkulturális ikon, mint Ozzy Osbourne bejelent egy NFT-kollekciót, akkor számíthat arra, hogy a projekt nagy nyilvánosságot kap. A 9666 digitális denevérből álló CryptoBatz sorozat elindításáról többek között a Billboard, a Rolling Stone, az NME, a Hypebeast és a Business Insider is beszámolt. De alig két nappal a tokenek elindítása után a támogatók egy adathalász átverés célpontjává váltak, amely a projekt hivatalos Twitter-fiókja által megosztott rossz linkre játszva lecsapolja a kriptovalutát a pénztárcájukról.

Az NFT-projektek többségéhez hasonlóan a CryptoBatz is a Discordot használja a közösség szervezésére. A hivatalos CryptoBatz Discordot most a discord.gg/cryptobatz linken keresztül lehet elérni. Korábban azonban a projekt egy kissé eltérő linket használt discord.gg/cryptobatznft címen. Amikor a projekt átállt az új URL-re, a csalók a régi címen egy hamis Discord szervert hoztak létre. De sem a CryptoBatz, sem Ozzy Osbourne nem tett óvintézkedést a korábbi URL-re utaló tweetek törlésére.

Ez azt jelenti, hogy magától Osbourne-tól származó régi tweetek maradtak, amelyek a követőket egy olyan szerverre irányították, amelyet most a csalók irányítanak. Az ellopott kriptovaluta értéke többtízezdollárosra tehető esetenként, vagyis akik áldozatul estek, azok több millió forintnyi összeget vesztettek. A károsultak szerint az NFT projekt nagyon későn reagált minderre, hiába jelezték már viszonylag korán nekik a bajt.

A lopás úgy ment végve, hogy az érdeklődöket a hamis Discord szerveren belül a Collab Land közösségi menedzsmentszolgáltatást meghamisító bot arra kérte, hogy a szerveren való részvételhez igazolják kriptotőkéjüket, de a felhasználókat egy adathalász oldalra irányította, ahol arra kérték őket valójában, hogy csatlakoztassák kriptotárcájukat. Ezek után pedig a csalók szimplán csak elkezdték lecsapolni belőle az ott talált pénzt.

(Forrás: The Verge)


A figyelmetekbe ajánljuk