tó

A csökkenő oxigén újabb szelete a klímaváltozásnak. Aggodalomra ad okot, hiszen a kihalás szélére taszíthat fajokat és fokozhatja az üvegház-kibocsátású baktériumok elszaporodását.


A legtöbb életformának a Földön oxigénre van szüksége. Melegedő bolygónk miatt azonban az oxigén gyorsan eltűnik édesvízi tavainkból, ez veszélyezteti a vízi életet és az ökoszisztémákat.

Egy friss vizsgálatban a kutatók a bolygó 393 tavából vettek mintákat, valamint megvizsgálták a 1941 és 2017 közötti méréseket.

Megállapították, hogy hogy az oldott oxigén mind a felszíni, mind pedig a mélyvízi élőhelyeken csökkenést mutat.

Az oxigénszint változása a víz biogeokémiájától kezdve az emberi populációk egészségéig hatással van a világra. Emellett a metánt termelő vízi baktériumok elszaporodását is eredményezheti. Mivel a metán egy üvegház hatású gáz, ez fokozza a klímaváltozást.

Kevin Rose környezetbiológus, a Rensselaer Politechnikai Intézet munkatársa szerint az oxigén csökkenése egyes fajok kihalásához vezethet.

"A tavak 2,75-9,3-szor gyorsabban veszítik el az oxigént, mint az óceánok, ez a csökkenés az egész ökoszisztémára kihat"

– mondja.

A kutatók több mint 45 ezer vízhőmérséklet- és oldott oxigén profilt vizsgáltak meg. Ez alapján 5,5 százalékos csökkenést találtak a felszíni vizekben található oldott oxigénben.

A csökkenés az elmúlt négy évtized eredmény és az egyre melegebb levegő okozza, amely felmelegíti a tó felső rétegeit, ezért a gázok nehezebben oldódnak fel.

A mély vízben ugyanakkor az oldott oxigén 18,6 százalékos csökkenést mutat, ami más magyarázattal bír. Noha a hőmérséklet ebben a rétegben nem változott, a vízrétegek kevésbé keverednek, mivel a víz felülete hosszabb ideig marad meleg. Ez a rétegződés az óceánokban is megtörténik.

Érdekesség, hogy a tavak negyedében a hőmérséklet melegedését és az oxigén növekedését is megfigyeltek. Ezt a cinobaktérium elszaporodása okozhatta, amely gazdag oxigénben.

Mindenesetre a tavak jelzik a környezet fenyegető változásait. Curt Breneman, a Rensselaeri Műszaki Egyetem Természettudományi Karának dékánja szerint az oxigén csökkenése nemcsak a tavakban, hanem az óceánokban is megfigyelhető.

Most kiderült, hogy az édesvizeket is terheli a globális felmelegedés,tehát az ivóvízkészletek is veszélybe kerültek.

Mielőbbi cselekvésre van szükség.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk