A Journal of Paleopathology folyóiratban publikált tanulmány szerint az áldozat egy ötvenes éveiben járó férfi volt, akit egy éles tárggyal, vélhetően egy kőszekercével vágtak fejbe.


A sérült koponyát még 1999-ben, fedezték fel egy későújkori kollektív temetkezési hely feltárása során a katalán Tarragona tartományban, Calafellben. A tudósok szerint a kriminalisztikában alkalmazott halottkémi módszerekkel megvizsgált koponyán található sérülés olyan súlyos volt, hogy a férfi szinte azonnal meghalt – tudjuk meg az MTI beszámolójából.

Az IPHES (humán ősökológiai és társadalmi evolúciós katalán intézet – a szerk.) kutatója, Miguel Ángel Moreno-Ibánez elmondta, hogy a koponya törésének vizsgálatából kikövetkeztették az egyén halálát okozó tárgyat és az ütés irányát is. A koponya sérülését számított mikrotomográfiával (micro-CT) és binokuláris nagyítóval is megvizsgálták, és megállapították, hogy

„az elváltozás a jobb parietális területen található és a gyógyulás jeleit nem mutatja".

Moreno-Ibánez hozzátette továbbá azt is, hogy a repedések sugaras elrendezése, néhány komoly nyílással és belső sérüléssel, valamint az akut törési szögek arra utalnak, hogy a trauma az egyén halálát okozta, valamint, hogy következtetésük szerint a koponya sérülését egy olyan tárgy okozta, amelynek egyenes, hegyes éle volt, mint egy fejszének vagy vésőnek. A tudós szerint a támadó a sérülés helye miatt jobbkezes lehetett.

Friss

Így működik az agyunk a nappali álmodozás alatt

A pszichológiának vannak válaszai a nappali álmodozásra is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ezért zsugorodott össze az emberi agy az elmúlt 30 ezer évben

A tudósok szerint az emberi agy zsugorodása testi változásokhoz köthető.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk