ősrobbanás

Az ősrobbanás teljesen új részleteit tárta fel egy friss kutatás

A Koppenhágai Egyetem szakembereinek tanulmánya az ősrobbanás kezdeteibe enged betekintést.


14 milliárd évvel ezelőtt az univerzum jóval sűrűbb és forróbb volt, mint most. Nagymértékben tágulni kezdett, ezt a folyamatot hívják ősrobbanásnak. Ez a gyors tágulás hozta létre azokat a részecskéket, atomokat, csillagokat, galaxisokat, melyeket ma ismerünk. A robbanás részletei azonban máig ismeretlenek.

"Tanulmányoztuk a kvark-gluon plazma (QGP) nevű anyagot, amely az ősrobbanás első mikroszekundumában létezett. Eredményeink arról árulkodnak, hogyan formálódott a plazma az univerzum korai szakaszában"

— nyilatkozta You Zhou, a Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézetének professzora.

A plazma, amely kvarkokból és gluonokból állt, az univerzum forró tágulásának hatására szétvált. A kvarkok darabjai úgynevezett hadronokká álltak össze. Egy hadron három kvarkkal protont alkot, mely az atommagok része.

"Ezek az atommagok a Földet, a minket és a körülöttünk lévő univerzumot alkotó építőelemek"

idézteZhou-t az EurekAlert.

A QGP, noha jelen volt az ősrobbanás első 0,000001 másodpercében, a tágulás miatt eltűnt. A genfi székhelyű európai részecskefizikai kutatóintézet (CERN) nagy hadronütköztetője (LHC) segítségével a kutatók újra megalkották a történelemnek ezt az első anyagát és visszakövették, hogy mi történt vele.

Az ütköztető közel fénysebességgel ütközteti össze a plazma ionjait. Zhou szerint ennek segítségével láthatjuk, hogyan alakult a QGP az atomok magjává és az élet építőkövévé.

A hadronütköztető révén a kutatók egy olyan algoritmust is kifejlesztettek, amely lehetővé teszi több részecske egy időben mért tágulásának elemzését.

Az eredmények alapján a QGP kezdetben folyékony állapotú volt, ezután alakját folyamatosan változtatta.

A szakemberek hosszú időn át azt hitték, hogy a plazma gáz formában létezett. A friss kutatás adatai szerint azonban a QGP folyékony halmazállapotú volt és a vízhez hasonló puha, sima textúrával rendelkezett.

"Az általunk szolgáltatott új információ az, hogy a plazma idővel megváltoztatta alakját, ami nagyon meglepő és minden ismert anyagtól eltérő"

— mondta Zhou.

Egy lépéssel máris közelebb kerültünk ahhoz, hogy megfejtsük az ősrobbanás rejtélyét és megértsük, hogyan formálódott az univerzum az első mikroszekundumban.

(Forrás: MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk