önvezető drón
A jövőben egyre több drón kaphat majd repülési engedélyt.

A légi közlekedés mérföldkőjenek is nevezhető, hogy a napokban az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) először engedélyezte, hogy önvezető drónok is forgalomba álljanak. Pontosabban az American Robotics eszközéről van szó, ami Kansas, Massachusetts és Nevada állam felett fog röpködni emberi beavatkozás nélkül.

Ugyan még nincs szó utasokkal való közlekedésről, hiszen az önvezető drónt csomagszállításra tervezték, de mindenképp fontos lépés a jövőre nézve. Az emberi tényező azért így sem marad teljesen el: az FAA az engedélyében külön kitér arra, hogy minden drón mellé emberi felügyelet is kell. Nekik a feladatuk az lesz, hogy átvizsgálják a szerkezetet, illetve távolról biztonsági ellenőrzést futtassanak le rajta – a repülésbe viszont nem avatkoznak majd bele.

A Scout névre keresztelt drón egy akusztikus érzékelővel lett felszerelve, ami képes észlelni a többi járművet maga körül, így pedig a balesetek is elkerülhetőek. A gép egy dobozhoz hasonló bázisból száll majd fel, és szükség esetén képes megszakítani az útját is, ha a földi irányítás úgy akarja.

A méretéből adódóan kisebb dolgokat szállíthat majd, ami különösen nagy segítség lehet a koronavírus alatt felpörgő csomagszállításokban. Ahogy említettük, egyelőre csak Kansas, Massachusetts és Nevada állam néhány területén közlekedhet, de rövid időn belül bővülhet a lista.

A figyelmetekbe ajánljuk