person in white jacket wearing blue goggles

Az Omicrontól kevesebben kerülnek kórházba, mint a Deltától Angliában

Egy korai tanulmány alapján az Omicronnak alacsonyabb a kórházi kezelést igénylő eseteinek aránya, mint a Delta-variáns esetében.


Két szerdán közzétett brit tanulmány szerint az Omicron COVID-fertőzések kisebb valószínűséggel vezetnek kórházi kezeléshez, mint a Delta-variáns, a legújabb kutatás megerősíti az először Dél-Afrikában azonosított tendenciát. Az előzetes tanulmányokat óvatosan üdvözölték a szakértők, akik mindazonáltal hangsúlyozták, hogy az enyhébb kimenetelű betegségekben mutatkozó előnyöket még mindig semmissé teheti az új törzs fokozott fertőzőképessége, ami összességében még mindig több súlyos esethez vezethet.

Az egyik, skót tanulmány a novemberben és decemberben regisztrált Covid eseteket vizsgálta, és a Delta által okozott eseteket csoportosította az Omicron által okozott esetekkel szemben. Megállapította, hogy az Omicron a Deltához képest kétharmaddal csökkenti a Covid-19 kórházi kezelés kockázatát, ugyanakkor azt is kimutatta, hogy az emlékeztető oltás jelentős további védelmet nyújt a tüneti fertőzéssel szemben.

A vizsgálat kicsi volt, és nem voltak 60 év alattiak, akiket kórházba szállítottak, de a szerzők elmondták, hogy statisztikai módszerekkel kiigazították ezeket a korlátozásokat. A második, angliai tanulmány szerint az Omicron esetében 20-25 százalékkal kevesebb volt a kórházi kezelések száma, mint a Delta esetében, és 40-45 százalékkal kevesebb volt az egy éjszakán át vagy annál hosszabb ideig tartó kórházi kezelések száma.

Továbbra sem világos, hogy a súlyos esetek Omicron esetében megfigyelt csökkent aránya a variáns jellemzőinek köszönhető-e, vagy azért tűnik enyhébbnek, mert olyan populációkkal kerül szembe, amelyeknek a korábbi fertőzésből és a védőoltásból származó nagyobb immunitása van.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk