Nem oltatta be magát, ezért új szívet sem kapott

Nem oltatta be magát, ezért új szívet sem kapott

Egy amerikai kórház elutasította egy beteg szívátültetését, mert nem volt beoltva.


A 31 éves DJ Ferguson, aki korábban a bostoni Brigham and Women's Hospital szívátültetési listájának élén állt, hirtelen lekerült róla, ugyanis az oltás megtagadása miatt nem alkalmas a kockázatos műtétre. A világjárvány előtt egyébként a kórházak rendszerint megtagadták a transzplantációt a betegektől olyan életmódbeli döntések miatt, mint a dohányzás, az alkoholizmus, sőt néha még az elhízás is – mivel sokkal kevesebb donorszerv van, mint ahány betegnek szüksége van rá, így a kórházaknak kell eldönteniük, hogy ki érdemli meg igazán.

Egy világjárvány közepén pedig a kórházaknak nyilvánvalóan további kritériumot is hozzá kellett adniuk a döntéshozatalhoz, annak érdekében, hogy a transzplantációra jelölt személy túlélje a lehetséges COVID-fertőzést, ha a műtétet követően az immunrendszere legyengül. A kórház szóvivője szerint éppen ezért a beavatkozás szigorú életmódbeli magatartásformákat követel meg, ebbe pedig beletartozik az oltás felvétele is, amit nem győznek elégszer hangsúlyozni.

Bármilyen transzplantáció, vese- vagy szívátültetés után az immunrendszer rendkívül legyengül. Az influenza megölhet, egy megfázás megölhet, a COVID megölhet.

– mondta Arthur Caplan, a New York-i Egyetem Grossman Orvosi Iskolájának orvosi etikáért felelős vezetője a CBS-nek.

Ferguson családja természetesen nem így látja, és nem értik, hogy azért mert a férfi nem akarja beoltatni magát – mivel fél a mellékhatásaitól – , miért kellett törölni a listáról.

A kórház ezek után megjegyezte, hogy nem ők az egyetlenek, akik érvényesítik ezt a szabályzatot. A sztori természetesen hamar nemzetközi hírnévre tett szert, és hatalmas felháborodást keltett az oltástagadó csoportok körében.


A figyelmetekbe ajánljuk