A világ több mint tízezer vezető kutatója figyelmeztetett egy új tanulmányban, hogy rohamosan gyengül a Föld „életjele". Minderre már két évvel ezelőtt felszólították a világ kormányait. Ebben a globális klímavészhelyzet kihirdetését akarták elérni, de úgy látják, hogy a a világ országainak vezetői kudarcot vallottak abban, hogy a probléma okával, a bolygó kizsákmányolásával foglalkozzanak.

Kiemelték, hogy példa nélküli módon megemelkedett a klímaváltozáshoz köthető katasztrófák száma, kezdve a tikkasztó hőhullámoktól, az áradásokon és ciklonokon át a tűzvészekig.

A Föld életjeleinek tekintett 31 mutatóból 18 rekordszinten áll.

Ezek között szerepel az üvegházhatású gázok kibocsátása, a gleccserek vastagsága és az erdőirtás is.

A tanulmányban rámutatnak, hogy ugyan a koronavírus-járvány miatt az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkent, de ettől függetlenül a szén-dioxid és a metán szintje 2021-re rekordot döntött. A 15 évvel ezelőtti szinthez képest 31 százalékkal gyorsult a gleccserek olvadása, és 2020-ban rekordmértékben csökkent a brazíliai őserdők mérete, ami miatt az ottani esőerdő a szén-dioxid megkötése helyett nettó széndioxid-kibocsátó lett.

Emellett négymilliárd haszonállat él a bolygón – főleg marhák és birkák –, amelyek össztömege már meghaladja az összes ember és vadon élő állat súlyát.

A cikk szerzői szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy vészesen közelít, de lehet, hogy már túl is léptük azt a pontot, amely után drámai és helyrehozhatatlan klímaváltozásra kell számítani.

Például évszázadokra felolvadhat Grönland és az Antarktisz jégtakarója. Visszafordíthatatlan lehet a melegedés miatt veszélyeztetett korallzátonyok helyzete is, amelyektől félmillárd ember függ.

A tudósok gyors és radikális lépéseket sürgetnek; fel kell számolni a fosszilis energiahordozók felhasználását, mérsékelni kell a szennyezést, helyre kell állítani az ökoszisztémákat, növényi alapú étrendre kell áttérni, szakítani kell a jelenlegi növekedési modellekkel és stabilizálni kell a bolygó népességét, írja az MTI.

A figyelmetekbe ajánljuk