Dánia első energiaszigetét építi az Északi-tengeren
Akár hárommillió háztartás számára is elegendő energiát termelhetnek.

A dán politikusok zöld utat kaptak egy óriási sziget felépítésére, amely elegendő energiát biztosítana hárommillió dán háztartás számára. Nagyjából 120 ezer négyzetméteres lesz, és 200 hatalmas tengeri szélturbinát fog összekötni – írja a BBC.

Ez Dánia történelmének legnagyobb építési projektje, amelynek becsült költsége 210 milliárd korona, azaz megközelítőleg 10 billió forintba fog kerülni. A parttól 80 kilométerre fekvő erőmű tulajdonának egyik fele az állam, másik fele pedig a magánszektor tulajdonát képezné. A sziget nemcsak Dániának, hanem közeli országoknak is energiát termelhetne. Úgy vélik, hogy ebből az Egyesült Királyság, Németország és Hollandia is profitálhatna.

Dánia az üvegházhatású gázokat 2030-ig mintegy 70 százalékkal szeretné csökkenteni az országban, és 2050-re tervezik teljes karbonsemlegességüket.

A Dansk Energi energetikai cégeket tömörítő szervezet kételkedett abban, hogy a 2033-ra ütemezett kezdés a szigeten valóban létrejöhet-e , ennek ellenére a dán döntéshozók részéről komoly támogatást kapott a projekt. Bár a Balti-tengeren már most is működnek kisebb energiaszigetek, egyik sem közelíti meg az Északi-tengerre megálmodott óriási változatot.

A figyelmetekbe ajánljuk