Rolls Royce repülő
A Rolls-Royce jelentése szerint a Spirit of Innovation névre keresztelt tisztán elektromos hajtású repülőgépe hivatalosan is a világ leggyorsabb ilyen típusú gépe, miután a közelmúltban végzett tesztek során elérte a 623 kilométer per órás sebességet.

A repülő első tesztjéről mi is beszámoltunk szeptemberben. Akkor a Spirit of Innovation 15 percig repült, amivel kezdetét vette az a kiterjedt tesztelési folyamat, amelynek része lett az új sebességi világrekord felállítása is. Ekkor még nem közölt sebességi adatokat a brit repülőgépgyártó-vállalat (ami egykor a jól ismert autógyártóhoz tartozott, de ma már önálló cégként működik).

Rolls-Royce | Spirit of Innovation - the world's fastest all-electric aircraft

A november 16-án végzett repülési teszteken a Rolls-Royce közlése szerint a repülőnek három kilométer kellett, hogy elérje az 570 kilométer per órás sebességet, amely 213 kilométer per órával haladta meg az eddigi rekordot.

Majd egy következő, 15 kilométeres repülés során újabb sebességi rekordot döntött, de itt még nem állt meg a rekordhalmozás:

A Rolls-Royce 202 másodperc alatt elérte a 3.000 méteres magasságot, 60 másodperccel megdöntve a jelenlegi rekordot. A vállalat szerint a világ leggyorsabb tisztán elektromos hajtású járműve címet is megszerezte a Spirit of Innovation, amikor a repülési tesztek során elérte a 623 kilométer per órás maximális sebességet.

A repülőt egy 400 kW-os hajtáslánc hajtja, amely három motorból áll, és egy 6000 cellás akkumulátorcsomaghoz csatlakozik. Ez repülésben valaha összeállított, legnagyobb teljesítményű akkumulátorcsomag, számolt be a rekordról a Gizmodo.

A figyelmetekbe ajánljuk