Európa-szerte emelkedett a pénzügyi tudatosság, melynek egyik oka a koronavírus-világjárvány okozta válság. Korosztályokra leosztva a fiatalok között a legérzékelhetőbb a szemléletváltás, akik a hagyományos média helyett a közösségi platformokról tájékozódnak a pénzügyekről.


Az Intrum követeléskezelő társaság éves európai fogyasztói felmérése (ECPR) szerint az elmúlt egy évben a kontinensen egyre többen döntöttek úgy, hogy bővítik pénzüggyel kapcsolatos ismereteiket:

a megkérdezettek 40%-a nem elégedett a gazdasággal kapcsolatos tudásával – ez az oka annak, hogy az utóbbi időben mélyíteni próbálják saját tudásukat.

A követeléskezelő jelentéséből kiderül, hogy Portugália, Görögország és Olaszország állampolgáraira jellemző leginkább, hogy próbálnak tudatosabban figyelni saját pénzügyeikre. Hazánk a középmezőnyben található – derül ki a Haszon magazin beszámolójából.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a válság a nyugdíjasok mellett leginkább a fiatalabb generációt sújtja. Ezzel összefüggésben, Magyarországon a 18-21 év közöttiek – 65 százalékuk – a legnyitottabbak arra, hogy mélyebb ismereteket szerezzenek a gazdaság működésével kapcsolatban.

Ez az arány

  • a 23-17 évesek között 57 százalék;
  • 38-44 évesek között pedig 62 százalék.

A pénzügyi tudatosság abban is megmutatkozik, hogy 2020-hoz képest gyakorlatilag minden korosztály nagyobb figyelmet fordít a pénzügyi fogalmak és megoldások megismerésére. A legnépszerűbb információforrás az internet, a válaszadó 65 év felettiek 32 százaléka is már innen tájékozódik.

A hölgyek viszont bizonytalanabbak, mint a férfiak: Magyarországon 2019-ben a férfiak és a nők még azonos arányban mondták azt, hogy kifejezetten elégedetlenek az ismereteikkel (14-14 százalék), most a nők jóval nagyobb része bizonytalan (férfiak 28, nők 36 százalék). Ugyanakkor a nők nagyobb arányban bővítették ismereteiket a válság kezdete óta, és nyitottabbak az új ismeretek tanulására.

Friss

Nicolas Lefaudeux

Az univerzum valójában egy önmagát tanulmányozó mesterséges intelligencia?

Microsoftnál dolgozó fizikusok úgy gondolják, hogy az univerzum egy önállóan tanuló gép.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk