A nők valóban többet beszélnek, mint a férfiak?

A nők valóban többet beszélnek, mint a férfiak?

A nemi sztereotípiák a férfiakat és a nőket kategóriákként kezeli, nem pedig egyéni emberként, akiknek közös reményeik, vágyaik és álmaik vannak. Természetesen már évek óta a kommunikációnál is megvannak ezek a bélyegek, de vajon van valóság alapjuk?


Íme néhány sztereotip elképzelés arról, hogyan kommunikálnak a férfiak és a nők:

  • A nők többet beszélnek, mint a férfiak.
  • A nőknek fontosabb a kommunikáció, mint a férfiaknak.
  • A férfiak azért beszélnek, hogy elvégezzék a dolgukat; a nők azért beszélnek, hogy érzelmi kapcsolatot teremtsenek.
  • A férfiak általánosabb dolgokról beszélnek, a nők emberekről, kapcsolatokról és érzésekről.
  • A férfiak a nyelvet a tájékoztatásra, a függetlenség megőrzésére és a státusz megőrzéséért folytatott versengésre használják, míg a nők az együttműködés fokozására, ami az egyenlőség és a harmónia iránti preferenciájukat tükrözi.

Egyesek számára a férfiak és nők kommunikációjáról szóló ehhez hasonló elképzelések John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról és Deborah Tannen: You Just Don't Understand című műveinek megjelenésével megkérdőjelezhetetlen hitvallássá váltak.

Tannen egy elismert nyelvész, aki nyilvánosan megvédte az ilyen fekete-fehér elképzeléseket a férfiakról és a nőkről annak ellenére, hogy ezeket a nyelvvel, a kommunikációval és a nemekkel kapcsolatos mintegy 30 éves kutatás széles körben vitatja.

A nők tényleg többet beszélnek?

A 2006-ban A női agy című könyvében Dr. Louann Brizendine azt állította, hogy a nők körülbelül húszezer szót mondanak naponta, míg a férfiak körülbelül hétezret. Ez tükrözi azt a sztereotípiát, hogy a nők háromszor annyit beszélnek, mint a férfiak.

AzonbanMark Liberman, a Pennsylvaniai Egyetem nyelvészprofesszora úgy döntött, hogy utánajár az ilyen állítást alátámasztó kutatásoknak. A férfiak és nők beszédkészségére vonatkozó állítás egy önsegítő könyvből származott, és semmilyen tudományos idézettel nem támasztották alá. A hasonló állítások áttekintése során a nőkre vonatkozó szószámok 4000 és 25 000 szó között mozogtak, és ismét nem volt olyan kutatás, amely alátámasztotta volna ezeket az állításokat.

Brizendine ezek után visszavonta állítását, – amikor Liberman egy újságcikkben rámutatott a kutatására – , és közölte, hogy az állítást törlik a jövőbeli kiadásokból. A kár azonban megtörtént. Ez a sokat hangoztatott, sztereotipikus hangvétel megmaradt az emberek emlékezetében, és folyamatosan „újrahasznosítják" a beszélgetésekben:

Jaj, nők...tudod mennyit tudnak beszélni..."

Deborah James nyelvészkutató és Janice Drakich szociálpszichológus 56 tanulmány áttekintése során mindössze két olyan tanulmányt talált, amelyek szerint a nők többet beszéltek, mint a férfiak, míg 34 tanulmány szerint a férfiak többet beszéltek, mint a nők. 16 tanulmány szerint ugyanannyit beszéltek, 4 pedig nem mutatott ki egyértelmű mintát.

Az áttekintések során úgy vélik, hogy sokkal inkább az emberek státusza számíthat. Ez azt jelenti, hogy formálisabb vagy nyilvánosabb környezetben az beszél többet, aki magasabb pozícióban van.

(Psychologytoday)

A figyelmetekbe ajánljuk