Folyamatosan nővekszik az építőiparban dolgozó nők száma

Folyamatosan nővekszik az építőiparban dolgozó nők száma

A mai napig megrökönyödés tárgya az, hogyha valaki nőként dolgozik az építőiparban. Pedig megeshet, hogy olykor prezícebbek és alaposabbak. Egyre több nő dolgozik az építőiparban, és feltehetőleg ez a szám a jövőben jelentősen növekedni fog.


Egyre több nő választja hivatásának az építőipart, amit mi sem bizonyít jobban, mint, hogy a Mapei Kft-nél a munkatársak több mint harmada nő, és a vállalat idén III. helyezést ért el a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ ) által szervezett „Legjobb Női Munkahely 2020” pályázaton.

Már a Magyar Építőipari Szakemberek Közösségének is van női burkoló tagja és nem ő az egyetlen, aki hölgyként ezt a szakmát választotta: a szakmai továbbképzéseken is egyre többször jelennek meg a női szakemberek.

Lukács Emese a Szakemberközösség tagja, grafikusból lett burkoló. Ma már önállóan vállal munkákat, különösen közel áll hozzá a mozaikozás. Ő úgy véli, hogy ebben a nők jobbak, mint a férfiak, hiszen sokkal precízebbek, jobban van türelmük. Ezzel pedig egyetért Szabóné Berényi Brigitta burkoló, aki a férjével közösen vállal munkákat, illetve építőipari technikumban tanul. Nagy álma, hogy műemlék épületek felújíítson és fel szeretne építeni egy profi csapatot, remek szakemberekkel.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint a jövőben biztosan emelkedni fog a női szakemberek száma az építőiparban. A tendenciát erősíti a szakemberhiány, a munkaerőpiac átalakulása, valamint az építőipar egyre nagyobb arányú gépesítettsége, ami a korábbiakhoz képest könnyebbé teszi a munkák egy részét.

A szakember úgy véli, hogy a nők megjelenése az iparágban új, friss szemléletet hoz és felgyorsítja az építőipari kultúra fejlődését.

(Haszon)

A figyelmetekbe ajánljuk