Helyi híresség az a nő, aki állítása szerint negyven éve nem aludt

Helyi híresség az a nő, aki állítása szerint negyven éve nem aludt

A kínai média nemrégiben számolt be arról a bizarr esetről, amelyben egy nő azt állította, hogy körülbelül négy évtizede nem aludt, de soha nem érezte magát fáradtnak vagy álmosnak sem.


Normál esetben az ember nem bír ki huszonnégy órát egy kis alvás nélkül, ám Li Zhanying azt állítja, hogy negyven (!) évig nem aludt, és ezt a férje és a szomszédaik is megerősítették, akik közül néhányan valóban próbára tették őt. Li úgy emlékszik, hogy öt-hat éves korában hajthatta utoljára álomra a fejét, ami most a negyvenes évei közepén csupán egy kedves régi emlék számára.

Li férje, Liu Suoquin is megerősítette, hogy feleségének egyáltalán nincs szüksége alvásra. Amióta összeházasodtak, észrevette, hogy a nő éjjel-nappal ébren van, és még az éjszaka közepén is házimunkát végez a ház körül. A nő folyton azt mondta neki, hogy nem tud aludni, ezért a férfi álmatlanságra fogta, és altatót vett neki. Ám úgy tűnik az sem használt.

De akkor mégis ez hogyan lehetséges? Hiszen negyven évig nem aludni fizikai képtelenség, az orvosok pedig nem találták a megoldást. Mostanáig.

Az asszony többször is orvoshoz fordult az állapota miatt, ám soha nem találtak nála semmi gyanúsat. Miután azonban nemrégiben felkeresett egy pekingi orvosi központot, végre megoldódott az évtizedek óta tartó alváshiányának rejtélye. Egy szakértőkből álló csoport a legmodernebb szenzorok segítségével 48 órán keresztül figyelte a nőt, és rájöttek, hogy valójában alszik, csak nem úgy, ahogyan a legtöbben.

A két napos agyhullám-megfigyelés során gyűjtött adatok azt mutatták, hogy Li aludt, csakhogy nem az ágyban fekve, csukott szemmel, hanem a férjével beszélgetve. Az orvosok ezt a jelenséget éber alvásként jellemezték, amely az alvajáráshoz hasonló állapot, s ahol Li Zhanying egyes idegei és szervei alvás közben is aktívak maradtak. Az agya becsapta a testét.

Pihenésének szokatlan módja miatt az asszony továbbra is úgy véli, hogy negyven éve nem aludt. Naponta nem tölt 10 percnél többet csukott szemmel, így technikailag igaza van.

(odditycentral)

A figyelmetekbe ajánljuk