Nincs választásod. Erre a cikkre kattintanod kell! (Vigyázat álhír!)

Egy globális válság igazi aranybánya az álhírterjesztőknek. De vajon téged is sikerül átverniük? A Political Capital most már az ötödik álhírkvízét tette közzé, érdemes kipróbálnod magad.


Az álhírek lehetnek tökéletesen ártatlanok, gyakorlatilag vicc kategóriába sorolhatjuk őket, de nagyon kártékonyak is léteznek, amelyek célja a félrevezetés vagy éppen gyűlöletkeltés. Ebben segít a kvíz, itt pár perc alatt tesztelheted magad: https://politicalcapital.hu/hireink.php?article_read=1&article_id=2550#

Idealisztikus, de nagyon tanulságos Szókratész anekdotája, miért nincs semmi szükségünk ezekre a hírekre. Igaz a legtöbbször egy megjelent cikk elolvasása után már nincs választásunk, (nem úgy mint Szókratésznek). Csak az marad, hogy utólag meg tudjuk állapítani, hírrel vagy álhírrel volt-e dolgunk. De olvassuk most a mestert:

A filozófus egy nap egy ismerősével futott össze az utcán, aki azt mondta:
– Szókratész, akarod tudni, hogy mit hallottam a legjobb barátodról?
– Várj egy pillanatot! – válaszolt Szókratész. – Mielőtt bármit mondanál, szeretném, ha megfelelnél három kérdésre. Ezt hívják a tripla szűrőnek. Az első szűrő az igazság. Teljesen megbizonyosodtál arról, hogy amit mondani akarsz, az igaz?
– Nem – válaszolta az ember. – Éppenséggel csak hallottam róla, és…
– Rendben, szóval nem igazán vagy biztos benne, hogy igaz-e vagy sem. Most próbáljuk meg a második szűrőt, a jóság szűrőjét: az, amit mondani akarsz a barátomról, valami jó dolog?
– Nem, épp ellenkezőleg…
– Szóval – folytatta Szókratész –, valami rosszat akarsz mondani róla, de nem vagy benne biztos, hogy igaz. Semmi baj, a harmadik szűrő még hátravan: a hasznosság. Amit mondani akarsz a barátomról, az hasznos lesz nekem?
– Nem igazán.
– Nos – vonta le a következtetést Szókratész –, ha mondani akarsz nekem valamit, ami nem igaz, nem jó és nem is hasznos, miért mondanád el egyáltalán?

A szöveget a Századvég tanulmányából idéztük. Ha valaki a kvízen kívül még jobban elmélyülne a témában, itt talál a témában több cikket: https://szazadveg.hu/uploads/media/59888870e25b0/szazadveg-84-alhirek-201708.pdf

A figyelmetekbe ajánljuk