A Nemzetközi Űrállomás.

Fellélegezhetnek a Nemzetközi Űrállomás asztronautái az orosz űrbalhé után

A Nemzetközi Űrállomás asztronautái visszatértek a normál működéshez, miután néhány adrenalinnal teli napon át tartó orosz műholdelhárító rakétakísérletet követően egy irányíthatatlan űrszemétfelhő került az állomás pályájára.


Az űrállomás központjától távolabbi modulokhoz vezető nyílásokat november 17-én hajnalban nyitották meg, így az űrhajósok egy kicsit nagyobb életteret kaptak. A november 15-én kezdődött leállás alatt a japán Kibo modult, az európai Columbus modult, a Bigelow felfújható lakóegységet, valamint a NASA állandó többcélú modulját és a Quest légzsilipet is lezárták.

A NASA közölte, hogy a pusztító incidenst követő első három napban az űrállomásnak nem kellett űrszemetet kikerülő manővert végrehajtania. Az ütközés legnagyobb kockázata mostanra elmúlt.

Miközben az orosz Kosmos 1408 műhold – amelyet az oroszok egy rakétateszt okán szándékosan lőttek le – több ezer darabos törmelékfelhője szétterült az alacsony Föld körüli pályán, az űrhajósoknak a szállítókapszuláikba kellett húzódniuk. Amennyiben egy törmelékdarab szerencsétlen módon találná el az űrállomást, akkor az űrutazóknak azonnal vissza kellene térniük a Földre.

Az űrügynökség elismerte, hogy az orosz akció – amely legalább 1500 nyomon követhető darabot és valószínűleg több tízezer kisebb, nem nyomon követhető törmeléket generált –, növelte az űrszemét általános kockázatát. Szakértők szerint ez a megnövekedett kockázat még évekig fennmarad.

Az amerikai űrparancsnokság és a NASA folytatja a szilánkok katalogizálását és pályájuk elemzését, hogy tisztán lássák a jövőbeli kockázatokat. Nemcsak az űrállomás van veszélyben, hanem az űrnek ebben a régiójában repülő több ezer műhold is, köztük a SpaceX Starlink nevű, internetet sugárzó konstellációja vagy a Földet megfigyelő Planet űrszondák flottája.

A vészhelyzet idején az állomás fedélzetén tartózkodó hét legénységi tagnak fel kellett hagynia a munkarendjével.

Az orosz hadsereg – amely azt állítja, hogy a teszt nem okozott semmilyen veszélyt a Föld körüli pályán –, annak ellenére lőtte darabokra a Kosmos 1408-at, hogy két állampolgáruk jelenleg is az űrállomáson tartózkodik.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk