Hét kategóriában összesen tizenegy alkotó nyerte el a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Nemzet Művésze díját – írja az MTI.A Nemzet Művésze díjat a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére – 2013-ban – az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította.

A díjat a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a köztestület megalakulásának évfordulója – november 5. – alkalmából adományozza. A díjat a köztestület elnöke és a miniszterelnök vagy az általuk kijelölt egy-egy személy adja át.

A Nemzet Művésze díj Bizottság 2020-ban

  • Nagy Ervin építőművésznek (Építőművészet díjkategória),
  • Dárday István filmrendezőnek és Hildebrand István operatőrnek (Filmművészet díjkategória),
  • Péreli Zsuzsa textilművész, keramikus, restaurátornak (Iparművészet díjkategóra),
  • Bereményi Géza író, forgatókönyvíró, rendezőnek és Szakonyi Károly írónak (Irodalom díjkategória),
  • Farkas Ádám szobrászművésznek és Földi Péter festőművésznek (Képzőművészet díjkategória), Kovács Miklós kékfestő mesternek (Népművészet díjkategória),
  • valamint Ránki Dezső zongoraművésznek és Soproni József zeneszerzőnek (Zeneművészet díjkategória) ítélte meg a Nemzet Művésze díjat.

A díjazott az adományozást követő hónap első napjától életjáradékban részesül. Az életjáradék havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a huszonháromszorosa - írja a nemzetmuvesze.hu.

Ebben az évben a Nemzet Művésze díj Bizottság elnöke Ferencz István belsőépítész, építőművész volt. A kultúráért felelős miniszter által felkért tagjai: Aknay János festőművész; Eperjes Károly színművész. A bizottság elnöke által felkért tagjai: Buda Ferenc költő, műfordító, Finta József építőművész, Gyulai Líviusz grafikus, Kiss János balettművész, Korniss Péter fotóművész, Kubik Anna színművész, Medveczky Ádám karmester, Sebő Ferenc előadóművész, népzenekutató.

Friss

Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat – 12.04.

Péntek reggel Cseh Tamás gondolatait tolmácsoljuk, aki arra emlékeztet minket, hogy az életünkben minket érő rossz dolgok ellenére, mindig lesznek majd boldogsággal teli pillanataink is.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk