Bereményi géza

Hét kategóriában összesen tizenegy alkotó nyerte el a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Nemzet Művésze díját – írja az MTI.A Nemzet Művésze díjat a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére – 2013-ban – az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította.

A díjat a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a köztestület megalakulásának évfordulója – november 5. – alkalmából adományozza. A díjat a köztestület elnöke és a miniszterelnök vagy az általuk kijelölt egy-egy személy adja át.

A Nemzet Művésze díj Bizottság 2020-ban

  • Nagy Ervin építőművésznek (Építőművészet díjkategória),
  • Dárday István filmrendezőnek és Hildebrand István operatőrnek (Filmművészet díjkategória),
  • Péreli Zsuzsa textilművész, keramikus, restaurátornak (Iparművészet díjkategóra),
  • Bereményi Géza író, forgatókönyvíró, rendezőnek és Szakonyi Károly írónak (Irodalom díjkategória),
  • Farkas Ádám szobrászművésznek és Földi Péter festőművésznek (Képzőművészet díjkategória), Kovács Miklós kékfestő mesternek (Népművészet díjkategória),
  • valamint Ránki Dezső zongoraművésznek és Soproni József zeneszerzőnek (Zeneművészet díjkategória) ítélte meg a Nemzet Művésze díjat.

A díjazott az adományozást követő hónap első napjától életjáradékban részesül. Az életjáradék havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a huszonháromszorosa - írja a nemzetmuvesze.hu.

Ebben az évben a Nemzet Művésze díj Bizottság elnöke Ferencz István belsőépítész, építőművész volt. A kultúráért felelős miniszter által felkért tagjai: Aknay János festőművész; Eperjes Károly színművész. A bizottság elnöke által felkért tagjai: Buda Ferenc költő, műfordító, Finta József építőművész, Gyulai Líviusz grafikus, Kiss János balettművész, Korniss Péter fotóművész, Kubik Anna színművész, Medveczky Ádám karmester, Sebő Ferenc előadóművész, népzenekutató.

A figyelmetekbe ajánljuk