Egy űrhajó ablaka.

Illusztráció.

Hihetetlen mennyiségű pénzt áldoz a NASA a rakétahajtóművek gyártására

A 3 milliárd dolláros szerződés a Space Launch System küldetéseit támogatja az Artemis 9-ig.

A NASA most ítélt oda egy 3,19 milliárd dolláros (kb. ezer milliárd forint) megbízást a jövőbeli holdmissziókhoz szükséges rakétahajtóművek gyártására a Northrop Grumman nevű cégnek, amely a 2031-ig tartó Artemis holdmissziókat hivatott támogatni.

Az új megbízás egy korábbi, 2020-ig szóló szerződésen alapul, amely felhatalmazza a Northrop Grummant arra, hogy előkészítse a gyártást és megépítse az Artemis 3 után következő hat Space Launch System (SLS) rakéta ikerhajtóműveit.

Az SLS-projekt – amely 2022-ben hajtja végre az első, legénység nélküli repülését – feladata, hogy embereket küldjön a Naprendszer különböző pontjaira, például Hold körüli pályára vagy a Hold felszínére.

Az első legénységgel végrehajtott orbitális repülés 2024-ben, az első, holdra szállást is magában foglaló küldetés pedig 2025-ben várható.

Az SLS gyorsítórakéta technológiája a NASA űrrepülőgépek indításakor használt szilárd rakétahajtóműveken alapul. Az előbb említett rakétahajtóműveket 1981 és 2011 között 135 űrsikló-küldetés során használták. A gyártó kezdetben a Thiokol, később az ATK volt. Az elmúlt évtizedben történt cégfúzióknak köszönhetően a technológia ma már a Northrop Grumman birtokában van.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk