Megkezdi a talajminták begyűjtését a NASA marsjárója
Újabb fontos küldetéshez érkezett a Perseverance.

Megkezdte az utolsó előkészületeit a NASA marsjárója ahhoz, hogy elkezdhesse a talajminták gyűjtését. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Perseverance előkészítette a rajta lévő tárolóegységét, és a hatkerekű geológusrobot elkezdte keresni a tudományosan érdekes helyszínt a mintagyűjtésre a Jezero kráterben.

NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

A NASA szakemberei szerint mindez már két héten belül megkezdődhet. A mintagyűjtés 11 napig fog tartani és a Perseverance szinte teljes tudományos arzenálja részt vesz majd benne.

Amikor Neil Armstrong az első talajmintát vette a Holdon, három perc 35 másodperc kellett begyűjtéséhez. A Perseverence-nek mintegy 11 napra lesz szüksége ahhoz, hogy befejezze az első mintagyűjtést, mivel az utasításokat több számmillió kilométerről kapja, miközben a legösszetettebb, legalkalmasabb és legtisztább rendszerre – sampling and caching system – támaszkodik, amelyet valaha a világűrbe küldtek

– mondta Thomes Zurbuchen, a NASA igazgatójának tudományos helyettese.

A begyűjtött mintákat a rover a Mars talaján kicsiny csövekbe tárolja el, amelyekért egy jövőbeni Mars-misszió keretében a NASA közösen Európai Űrügynökséggel küld űrjárművet a vörös bolygóra.

Az egytonnás, nagyjából terepjáróméretű robot a tervek szerint egy teljes marsi évet – 687 földi napot – fog eltölteni a bolygón, ahol esetleges múltbéli mikrobiális élet nyomai után fog kutatni. Ennek megfelelően választották ki a leszállás helyszíneként az egykori tómedret, a Jezero-krátert, mivel a szakemberek szerint az ottani üledékes kőzetben lehet a legnagyobb esély arra, hogy megtalálják az élet nyomait.

(NASA / MTI)


A figyelmetekbe ajánljuk