low-light photo of sun

A Nap lehet az oka, hogy a Földön kialakult a víz

Úgy tűnik, hogy a bolygónkon található víz egy részét a Nap felső légköréből évmilliárdokkal ezelőtt kifújt töltött részecskék folyója hozhatta létre.


A Föld Naprendszerünk legkékebb bolygója, és mégsem tudja senki, honnan származik a víz. Egy közeli aszteroida pora most felfedett egy potenciálisan figyelmen kívül hagyott forrást: a Napot. Úgy tűnik, hogy a bolygónkon található víz egy részét a Nap felső légköréből évmilliárdokkal ezelőtt kifújt töltött részecskék folyója hozhatta létre.

Úgy tűnik, hogy a bolygónkon található víz egy részét a Nap felső légköréből évmilliárdokkal ezelőtt kifújt töltött részecskék folyója hozhatta létre. A legtöbb modern modell szerint a Földön található víz nagy része eredetileg földönkívüli forrásból származik, valószínűleg a Jupiter-Szaturnusz térségében és azon túl található C-típusú aszteroidákból.

A napszél besugárzását már korábban is felvetették, mint a víz kialakulásának lehetséges módját az űrben lebegő szilikátban gazdag anyagokon.A laboratóriumban kimutatták, hogy az illékony hidrogénionok reakcióba lépnek a szilikátásványokkal, és melléktermékként víz keletkezik, elektronmikroszkópos és elektronspektroszkópos vizsgálatok pedig a múltban közvetlen bizonyítékot találtak vízre a földönkívüli porszemcsékben.

Elméletileg, ha a víz csapdába esik ezekben a porszemcsékben, az elem védve lesz az űrbeli időjárás viszontagságaitól, és meteoritokon keresztül eljuttatható az űr más égitestjeire. Az eredmények arra utalnak, hogy az űrben található elszigetelt porszemcsék fontos vízforrást jelenthetnek a Naprendszerünkben - amelyet a jövőben potenciálisan kiaknázhatunk, ha elegendő mennyiséget gyűjtünk belőlük.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk