A valaha élt egyik leghíresebb bokszoló, Muhammad Ali rajzainak, vázlatainak és festményeinek ritka gyűjteménye közel 1 millió dollárért (300 millió forint) kelt el egy aukción.


A New York-i Bonhams aukciósházban mintegy 26 műtárgy került kalapács alá. Az egyik legjobban várt mű, a Sting Like a Bee 425 000 dollárért (132 millió forint) kelt el, ami több mint tízszerese az eladás előtti becsértéknek – írja a BBC.

Alit minden idők egyik legnagyobb sportolójaként és aktivistájaként tartják számon, művészi tehetségét azonban kevésbé ismerik. A Bonhams szerint a bokszoló egész életében rajzolt és festett - apja bátorította, aki hivatásos művész volt, végül pedig LeRoy Neiman sportművésztől vett órákat.

Muhammad Ali kulturális ikon volt, aki meghatározta egy generáció életét. Művei a szívéhez közel álló témákat ábrázolják: Boksz, polgárjogok, vallás, világbéke és humanitárius tevékenység

- mondta Helen Hall, a Bonhams populáris kultúráért felelős igazgatója az eladás előtt.

A műveket Rodney Hilton Brown műgyűjtő bocsátotta árverésre, aki szerint Ali az első három képét egy 1977-es bostoni bunyó után rajzolta neki. A 945 524 dolláros (294 millió forint) teljes eladási ár háromszorosa volt a vártnak.

A Sting Like a Bee című képet a Freedom Road című film forgatása alatt festette Mississippiben, 1978-ban, és ez az egyetlen olyan alkotás, amely egy teljes Muhammad Ali-verset tartalmaz - közölte a Bonhams. A szöveg magyarul így szól:

Spori! Úgy lebegett, mint egy pillangó, és úgy csípett, mint egy méh! Igen, ha okos lennél, úgy futnál, mint én!

Ali gyakran úgy jellemezte ökölvívó stílusát, hogy úgy lebeg, mint egy pillangó, és úgy szúr, mint egy méh.

Az előbb említett művek mellett egy 1979-ben készült, vörös, fehér és kék vászonra festett, I Love You America feliratú festmény 150 000 dollárért (46,7 millió forint) kelt el, egy 1967-es filctollal készült vázlat, amely az iszlámot a kereszténységgel hasonlítja össze, 24 000 dollárért (7 470 000 forint) talált új gazdára.

Ali 2016-ban, 74 éves korában hunyt el, élete utolsó évtizedeiben a Parkinson-kór által okozott degeneratív agyi betegségben szenvedett.

A figyelmetekbe ajánljuk