Horrorfilmek, amiket meg kell nézned, ha Az ördögűző a kedvenced

Az ördögűző kétségtelenül a valaha készült legjobb horrorfilm. William Peter Blatty megrázó regénye alapján William Friedkin 1973-as klasszikusa az egyik leghátborzongatóbb démoni történet, amelyet valaha mozivásznon láthattunk. A horrorrajongóknak pedig összegyűjtöttünk az ehhez hasonló, igazán félelmetes filmekből párat.


Rosemary gyermeke

A Rosemary gyermeke (Rosemary's Baby) egy 1968-as amerikai pszichológiai horrorfilm, amelyet Roman Polanski írt és rendezett, a főszerepekben pedig Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon, Sidney Blackmer, Maurice Evans, Ralph Bellamy, Angela Dorian, Clay Tanner és - játékfilmes debütálásában - Charles Grodin remekel.

A történet egy fiatal, terhes manhattani nőt követ végig, aki arra gyanakszik, hogy idős szomszédai egy sátánista szekta tagjai, és felkészítik őt arra, hogy a gyermekét felhasználják a rituáléikhoz. A film Ira Levin 1967-es, azonos című regénye alapján készült.

A bárány

A 2021-es Bárány című, igencsak alulértékelt természetfeletti horrorfilm hasonló témákat dolgoz fel, és ugyanolyan komoly érzelmi alaphangon meséli el, mint Friedkin. Az Ördögűzőhöz hasonlóan a Bárány is egy drámai mozi, amely fokozatosan vezeti be a fantasy elemeket.


Valdimar Jóhannsson filmje egy magányos izlandi házaspárt, Mariát (Noomi Rapace) és Ingvart (Hilmir Snær Guðnason) követi figyelemmel, akik egy elszigetelt farmon, távol a várostól állatokat nevelnek. Egy lócsorda azonban megijed egy ismeretlen, hangosan lélegző lénytől, amely az istálló felé veszi útját. Később a házaspár megdöbbenve veszi észre, hogy az egyik vemhes birkájuk egy ember-birka hibridet hozott világra.

Megszállott megváltás

A katolikus démoni megszállást bemutató filmek alműfaja az Ördögűző sikere után indult be igazán, de kevés ilyen árnyaltan kidolgozott film született azóta is. Az A24 azonban nemrég mutatta be a Saint Maud ( Megszállott megváltás) című brit horrorfilmet, amely hasonlóan aprólékosan ábrázolja és dolgozza ki a karaktereket.


A film a címszereplő Maudot (Morfydd Clark), egy fiatal római katolikus apáca életét követi, kinek az a feladata, hogy a haldokló betegek mellett imádkozzon. Ám a nőnek van egy sötét titka.

Iszonyat

Az 1965-ös horrorklasszikus, az Iszonyat volt Roman Polanski első horrorfilmje a Rosemary gyermeke című alkotása előtt.

A filmben láthatjuk, hogy Carol Ledoux (Catherine Deneuve) és Helen (Yvonne Furneaux) nővérek nagyon különböző életet élnek. Helen nagyon jómódú és társaságkedvelő, gyakran jár partikra és összejár a barátaival. A fiatalabb Carol pedig sokkal ridegebb, ideges az interakciókban, és felkészületlen a kéjsóvár Colin (John Fraser) közeledésére. Carol visszautasítja a férfi közeledését. Helen Olaszországba utazik nyaralni, ám ekkor Carolt az elszigeteltség közepette megrázó rémálmok kísértik. És kezdetét veszi az iszonyat.

A figyelmetekbe ajánljuk