A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének (MKIK GVI) elemzése mutatott rá a tendenciára.


Több mint kétezer vállalkozást kérdeztek meg

\u00fcltetv\u00e9ny n\u00f6v\u00e9nyek betakarit\u00e1s munk\u00e1sok

Ültetvényeken dolgozó munkások

Unspalsh/ZHIDA LI

A kutatásban 2891 vállalkozást kérdeztek és márciusi és április adatokat hasonlítottak össze. A napi.hu cikke szerint március 1-jén a hazai vállalkozások átlagos kapacitáskihasználtsága 78 százalék volt, ami áprilisra 23 százalékponttal 55 százalékra esett vissza, és míg márciusban a vállalkozások 4 százaléka, addig áprilisban már 12 százalékuk számolt be nulla százalékos kapacitáskihasználtságról, azaz a működése leállásáról.

A vállalkozások negyedének a kapacitáskihasználtsága felére esett vissza, egyharmaduknak kisebb volt a csökkenése.A vállalkozások mintegy fele legfeljebb 2 hónapra, kétharmada pedig legfeljebb 3 hónapra elegendő saját tőkével rendelkezett az áprilisi járványügyi korlátozások időszakában összes munkatársa megtartásához.

Legnagyobb mértékben a gyakornoki létszám esett vissza az említett időszakban, a szakképzetlen fizikai munkakörökben foglalkoztatottak létszáma 3 százalékkal csökkent, a szakképzett fizikai munkakörökben foglalkoztatottak, a részmunkaidős munkavállalók, valamint a tapasztalt munkavállalók száma is2 százalékkal mérséklődött a koronavírus-járvány vizsgált időszaka folyamán - közölte az MKIK GVI.

Tilesch György, globális MI-szakértő, vállalatvezető, tanácsadó, szerző szerint azonban a szellemi munkát végzők sem dőlhetnek hátra, ugyanis robotriporterek is képesek már mesterséges intelligencia alapján cikket írni, mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk.

Friss

Itt vannak 2020 legjobb street foodjai

Idén utolsó alkalommal mutatták be az ország mozgó éttermét, a Food Truck Show-t.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk