gyakornok
123rf.com

Leginkább gyakornokok és alacsony képzettségűek veszítették el a munkájukat az elmúlt időszakban

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének (MKIK GVI) elemzése mutatott rá a tendenciára.


Több mint kétezer vállalkozást kérdeztek meg

\u00fcltetv\u00e9ny n\u00f6v\u00e9nyek betakarit\u00e1s munk\u00e1sok

Ültetvényeken dolgozó munkások

Unspalsh/ZHIDA LI

A kutatásban 2891 vállalkozást kérdeztek és márciusi és április adatokat hasonlítottak össze. A napi.hu cikke szerint március 1-jén a hazai vállalkozások átlagos kapacitáskihasználtsága 78 százalék volt, ami áprilisra 23 százalékponttal 55 százalékra esett vissza, és míg márciusban a vállalkozások 4 százaléka, addig áprilisban már 12 százalékuk számolt be nulla százalékos kapacitáskihasználtságról, azaz a működése leállásáról.

A vállalkozások negyedének a kapacitáskihasználtsága felére esett vissza, egyharmaduknak kisebb volt a csökkenése.A vállalkozások mintegy fele legfeljebb 2 hónapra, kétharmada pedig legfeljebb 3 hónapra elegendő saját tőkével rendelkezett az áprilisi járványügyi korlátozások időszakában összes munkatársa megtartásához.

Legnagyobb mértékben a gyakornoki létszám esett vissza az említett időszakban, a szakképzetlen fizikai munkakörökben foglalkoztatottak létszáma 3 százalékkal csökkent, a szakképzett fizikai munkakörökben foglalkoztatottak, a részmunkaidős munkavállalók, valamint a tapasztalt munkavállalók száma is2 százalékkal mérséklődött a koronavírus-járvány vizsgált időszaka folyamán - közölte az MKIK GVI.

Tilesch György, globális MI-szakértő, vállalatvezető, tanácsadó, szerző szerint azonban a szellemi munkát végzők sem dőlhetnek hátra, ugyanis robotriporterek is képesek már mesterséges intelligencia alapján cikket írni, mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk.

A figyelmetekbe ajánljuk