Egy aukció során egy ember egy táblát tart a kezében.

Milliárdokért kelhet el Monet egyik festménye

A Coin Le Bassin aux Nymphéas című művet a Sotheby's november 16-án kínálja a New York-i árverésen.

Mivel Claude Monet műveinek piacán továbbra is nagy a kereslet, a Sotheby's bemutatta az impresszionista híres Tavirózsák sorozatának egy nagyméretű festményét, amelyet még ebben a hónapban árverésre bocsát. A Coin Le Bassin aux Nymphéas (1918) című alkotás november 16-án, a New York-i modern művészeti est árverésen kerül kalapács alá, ahol várhatóan több mint 40 millió dollárért kel majd el – írja a RobbReport.

Monet a művet élete utolsó évtizedében készítette el. A festmény a művész giverny-i kertjéből merített ihletet. A Le Bassin aux Nymphéas című alkotás egy olyan késői korszakbeli művekből álló sorozathoz tartozik, amelynek különböző festményei a közelmúltban elképesztő árakat értek el az aukciókon. Egy másik mű a sorozatból például 2008-ban 80,5 millió dollárért (24,9 milliárd forint) kelt el a Christie's árverésén, Irwin és Xenia Miller hagyatékából.

A hamarosan árverésre kerülő Le Bassin aux Nymphéas című alkotás nem először szerepel nyilvános árverésen. Az amerikai eladó 24 évvel ezelőtt, a Christie's impresszionista és modern művészeti aukcióján vásárolta meg a művet 6,7 millió dollárért ( 2 milliárd forint). A gyűjtő nemrégiben kölcsönadta a festményt egy, a francia festőnek szentelt 2020-as kiállításra, amely a denveri Művészeti Múzeumban és a potsdami Museum Barberini-ben kapott helyet.

A figyelmetekbe ajánljuk