Fotó: Kriszti Babicz / Unsplash

Miért koccintunk a boros pohárral?

Automatikus mozdulattá vált a koccintás

Hacsak nem magunkban iszogatunk, nem mulasztjuk el, hogy boros poharunkat összekoccintsuk a másikéval; ha pedig méltatni is szeretnénk, magunkhoz ragadjuk a szót és úgynevezett toastot mondunk. Vajon honnan erednek ezek a nemzetközileg is ismert szokások? Ennek jártunk utána.


A válaszért az ókorba kell visszautaznunk

Az ókori rómaiak borkészítési technológiája még nem volt olyan fejlett, mint amihez mi szoktunk hozzá, bort inni pedig muszáj volt, mert a víz sem volt egy életbiztosítás akkoriban... A bor keserűségét pirított kenyérrel tették élvezhetőbbé, a latin "tostus" szó magát a pirítás műveletét jelöli.

A pohárral való koccintás elterjedésének több lehetséges magyarázata is van: az egyik szerint a "csengés" kiválóan illik a pirítóssal gazdagított bor élményéhez. Ez eléggé belemagyarázás, igaz? Ennél talán egy fokkal közelebb járhat a valósághoz, hogy a régiek úgy vélték, a démonokat leginkább hangoskodással lehet elűzni, emiatt koccintottak. A legrealistább változat szerint pedig az ókor embere gyakran mérgezte meg felebarátját vagy ellenségét, így a koccintással egyértelműen mindkét fél kortyolt is a poharából, így valószínűsíthető volt, hogy egyik bor sem mérgezett.


Friss

Unsplash/Myke Simon

Eltávolították Csehország utolsó telefonfülkéjét

Már véglegesen a múlté a nyilvános telefonállomások kora Csehországban.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Long Island Iced Tea – a koktél, amit muszáj elkészítened otthon!

A Long Island Iced Tea-nek elnevezése becsapós lehet, hiszen nem egy jeges teáról beszélünk, hanem egy teát egyáltalán nem tartalmazó, igen magas alkoholtartalmú koktélról.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk