Microsoft
Youtube/Microsoft

Újabb lépés a jövő felé: így képzeli el a Microsoft a csodaszemüvegét a mindennapokban

Kevert valóságot alkot a Microsoft, ami éveken belül az életünk részévé is válhat.

Nagyjából két éve mutatta be a Microsoft a futurisztikus szemüvegének második generációját, a HoloLens 2-t. Ugyan sok mindent nem hallani magáról a csodaszemüvegről vagy a hétköznapi használatáról – közre játszhat, hogy a készülék ára kb. 980 ezer forint –, de a Microsoft rendszeresen jelentkezik a jövőbeli terveivel és álmaival. Ilyen volt például az a műtét, ami még pár éve elképzelhetetlen lett volna: egy szívműtétekhez készített szoftvert a Microsoft legújabb, méregdrága, kiterjesztett valóságot kínáló szemüvegében használták fel, és műtöttek vele orvosok hologram segítségével.

A redmondi cég most éppen azt mutatta be, hogy hogyan is képzeli el a jövőt a virtuális és kiterjesztett valóságban. A vállalat logikusan, kevert valóságnak írja le a jelenséget (mixed reality): a virtuális (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) határait igyekszik elmosni, így sokkal valóságosabbnak tűnik a közeg, mintha a csak VR-t használnánk, de sokkal mélyebb interakcióba léphetünk az AR által megjelenített elemekkel.

A mixed reality miatt alkotta meg a Windows a Mesh nevű platformját, aminek működését egy egészen bámulatos és inspiráló videó mutatja be, aminek a megvalósulásához tényleg csak évek kellenek már.

Emellett a cég nem csak a komoly, munkában és fejlődésben kamatoztató kevert valóságot mutatta be a felhasználóknak: a Niantic nevű játékfejlesztő céggel együttműködve mutatta meg, a Pokémon Go világát a HoloLens 2 használatával.

A tervek nagy része egyelőre technikai demonstrációval érnek fel, még ha a HoloLens 2 páratlan felszereltséggel is rendelkezik a piacon, de jól látszik, hogy a Microsoft a következő években úttörője szeretne lenni a kevert valóság kifejlesztésének, és a technikai forradalomnak.


A figyelmetekbe ajánljuk