színes ruhák

Mexikó kiborult azon, hogy felhasználják motívumaikat a ruhákat árusító óriáscégek

Mexikó kulturális kisajátítással vádolja többek között a Zarát.


Kulturális kisajátítással vádolta meg Mexikó az olyan óriáscégeket, mint a Zara, az Anthropologie és a Patowl. A mexikói kormány szerint ugyanis a cégek anélkül használták fel a mexikói őslakosok művészetének motívumait a kollekcióikban, hogy a helyi közösségeknek valamilyen haszna lenne a ruhák eladásából.

Levelet írt a mexikói kulturális minisztérium mindhárom globális vállalatnak és magyarázatot kért arra, hogy milyen joguk van kisajátítani a kollektív tulajdont. A szaktárca úgy véli, ezek a cégek az ország déli részén, Oaxaca államban élő őslakos közösségek által használt motívumokat alkalmazott.

Mexikó már korábban is vádolt meg népi motívumainak másolásával több ruházati céget is. Két évvel ezelőtt ugyanis a Carolina Herrera divatházat szólították fel levélben annak beismerésére, hogy felhasználták az őslakosok motívumait a Resort 2020 kollekcióban.

Wes Gordon, a divatház kreatív igazgatója állítólag egy közleményben úgy nyilatkozott, hogy a kollekció nem más, mint tisztelgés a mexikói kultúra előtt.

(Forrás: Haszon)

A figyelmetekbe ajánljuk