eper

Van már válaszunk a címbeli kérdésre, ugyanis megmérkőztek egymással a felek egy versenyben.


A Kínában rendezett Smart Agriculture Competition nevű esemény keretei között összecsaptak egymással a gazdák az adattudósokkal, hogy melyikőjük képesek több és jobb epret termeszteni a legköltséghatékonyabban. A versenyzőknek négy hónapjuk volt, hogy előteremtsék az eprüket.

Az adattudósok a modern technológiát hívták segítségül, intelligens szenzorokat és mesterséges intelligenciát bevetve egy automatizált üvegházzal. A versenyt pedig durván nyerték. Átlagtömegben 196%-kal több epret termesztettek gépekkel, mint a farmerek, 75,5% százalékkal pedig a ráfordított tőke megtérülésében is verték őket.

Szóval a farmereknek befellegzett, cserélhetjük őket gépekre? Koránt sem! Az adattudósok ugyanis olyan modern vívmányoknak köszönhetően tudtak nyerni, mint az automatizált üvegház hőmérsékletének kontrollálása. Emellett az intelligens szenzorok pontosabban meg tudták mondani, mennyi vízre és tápanyagra van szükségük a növényeknek.

Ezek mind olyan vívmányok, amik a jövőben megkönnyíthetik a gazdák dolgát. A bemutatott technológiát a nagy érdeklődés hatására elérhetővé is teszik farmereknek. Szóval leváltani nem fogja őket, szimplán néhány feladatban a technológia segítséget nyújthat majd nekik.

(Forrás: Big Think)


A figyelmetekbe ajánljuk