27 ezer méreggel teli hordó került a Csendes-óceánba

A régebbi feljegyzések szerint a területet dél-kaliforniai ipari szemétlerakóként használták a vállalatok. Így kerülhettek a vízbe a rovarméreggel teli hordók.


Több ezer, nagy hatású rovarméreggel (DDT) teli hordó lehet a Csendes-óceán mélyén Dél-Kalifornia partjainál – figyelmeztetnek kutatók.

A 27 345 "hordószerű" tárgyról a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i campusához tartozó Scripps Oceanográfiai Intézet kutatói készítettek felvételeket március 10. és 24. között. A szakemberek több mint 145 négyzetkilométeren térképezték fel az óceán fenekét a Santa Catalina-sziget és a Los Angeles-i partvonal között, egy olyan területen, ahol korábban nagy mennyiségben mutatták ki a mérgező anyagot az üledékben és az ökoszisztémában.

Régi hajózási feljegyzések szerint a dél-kaliforniai ipari vállalatok szemétlerakóként használták ezt az óceánterületet egészen 1972-ig, a vonatkozó törvény életbe lépéséig.

Az óceáni szemétlerakó pontos helye és kiterjedése egészen mostanáig ismeretlen volt.

A kutatók hangradart használó víz alatti robotok segítségével készítettek képeket a felszín alatt 900 méterrel fekvő hordókról. Eric Terrill, a csapat tagja szerint a területről vett üledékminták elemzése tudja majd megerősíteni, hogy valóban DDT van-e a hordókban.

A becslések alapján 350-700 tonna rovarmérget dobhattak ki az óceánba Los Angelestől 20 kilométerre, a Santa Catalina-szigettől 12 kilométerre lévő területen. A szakemberek szerint ha a hordók nem szivárognak, akkor el lehet szállítani őket egy olyan helyre, ahol biztonságosabban tárolhatók. Amennyiben eresztenek, a kutatóknak mintát kell venniük a vízből, az üledékből és a tengeri élőlényekből, hogy felmérjék a kár mértékét.

A szakemberek azon az óceánterületen kezdték meg a víz alatti szemétlerakó keresését, ahol David Valentine, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem munkatársa nagyjából tíz éve magas DDT-koncentrációt mért az üledékben, és 60 hordót észlelt.

(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk