Kihaltnak hitt halfajt találtak a Balatonban
Kihaltnak hitt őshonos halfajra, bukkantak a Balatoni Limnológiai Intézet kutatói a tóban.

A menyhal 2015-ös visszatelepítése a Balatonba mindezek alapján nem volt hiábavaló. Az Ökológiai Kutatóközpont által kiadott közleményből kiderült, hogy a kutatóközpont Hal- és Konzervációökológia csoportjának munkatársai a halállomány monitorozásakor két egészséges példányt fogtak ki a Balatonból – derül ki az MTI közleményéből.

A menyhal a múlt század közepétől jelentősen megritkult a tóban, majd minden bizonnyal ki is pusztult, melynek elsődleges oka vélhetően az akkoriban nagy tömegben telepített angolna volt, mely hatékony ragadozója a vele hasonló élőhelyen előforduló menyhalnak. A kutatók által fogott példányok körülbelül 25-30 centiméter nagyságúak voltak, fényképezés után pedig visszakerültek a tóba.

A balatoni populáció megerősödésére még várni kell, addig a fajra horgászati tilalom van érvényben. Azonban a felmérés eredményei bizonyítják a telepítés hatékonyságát, ami egy újabb lépés a Balaton őshonos halállományának megőrzéséhez.

A menyhal, latin nevén a Lota lota Magyarországon a tőkehalfélék egyetlen édesvízi képviselője, a hazai folyók többségében előfordul. A Magyar Haltani Társaság internetes szavazásán a 2013-as év halának választották meg.


A figyelmetekbe ajánljuk