Mount Everest messziről

Mount Everest

Meglepő fordulattal zárult a Mount Everest újramérése – megvan az új magassága

Nepál több mint fél évszázad után mérte újra a Mount Everestet a kínai szakemberek nyomására.


Kína és Nepál között régóta vita folyik arról, hogy a két ország határán fekvő Mount Everest milyen magas is pontosan. Azonban most sikerült megegyezniük a mindkét oldalról megmászható Everest mérési módszertanáról.

A körülbelül 50-60 millió éves hegy csúcsa az általános vélekedéssel ellentétben nem egy szűk, könnyen mérhető magasság, hiszen akár hat ember is könnyen elférhet rajta. Részben ezért is nehezítette meg az egységes mérési módszert, ugyanis a kínai szakértők által végzett korábbi számítások szerint a Mount Everest nagyjából 8844,43 méter magas, míg a nepáli tudósok ezt nem fogadták el. A problémájuk az volt, hogy a kínaiak a csúcson lévő hótakarót nem számították bele az Everest magasságába – a nepáliak szerint viszont bele kell.

Továbbá nem csak a csúcson adódott a két országnak problémája: a mérés kiindulópontjában sem tudtak közösen megegyezni. A hegyek magasságát leggyakrabban a tengerszinthez viszonyítva határozzák meg. A probléma az volt, hogy míg Nepálban ehhez a Bengáli-öblöt használták, addig Kínában a Sárga-tengerhez viszonyítottak.

Ráadásul Nepál egy több mint fél évszázados eredményt tekintettek hitelesnek. Egy 1954-ben mért 8848 méteres értékhez tartották magukat. Azonban a kínai nyomás miatt 2012-ben ők maguk indítványoztak új mérést.

Továbbá bonyolította a helyzetet a kiindulási pont is. A hegyek magasságát általában a tengerszinthez viszonyítva határozzák meg. A Mount Everest esetében Nepálban ehhez a Bengáli-öblöt használták, a kínaiak viszont a Sárga-tengerhez viszonyítottak.

Ehhez földmérő szakembereket kellett többször is a csúcsra küldeni, és rengeteg munkával is járt (nem véletlen, hogy Kína is 2005-ben végezte a legutolsó mérését), de végül olyan eredmény született, amit Kína is nyugtázott:

A Mount Everest magassága ezentúl 8848,86 méter

Azaz, majd egy méterrel magasabb, mit a nepáli számítás, de ami meglepőbb: a kínaiak egy jó 4,5 métert tévedtek.

A mérés további részletei a BBC cikkében olvasható.


A figyelmetekbe ajánljuk