Ezzel a kütyüvel bárhol tudsz ivóvizet csinálni a tengervízből, ráadásul elfér egy hátizsákban
Fotó: QuenchSea

Ezzel a kütyüvel bárhol tudsz ivóvizet csinálni a tengervízből, ráadásul elfér egy hátizsákban

Már nem újdonság, hogy tengervízből lehet ivóvizet csinálni. De hogy mindezt egy komolyabb elemlámpa méretű kütyüvel, alaig 20 ezer forintért?


„A világ lakosságának kétharmadát fenyegeti az ivóvízhiány. Tavaly Kaliforniában épp úgy gond volt a vízellátással, mint a dél-afrikai Fokvárosban" – mondta Lee King a Hydro Wind Energy alapítója, a Futurezone magazinnak. „Évente 7 millióan halnak meg emiatt, és mi szeretnénk tenni ellene." Ezért készítettek egy hordozható tengervíz-sótalanítót Quench Sea néven. Laborjuk Dubajban működik, és eddig már 18 ezer liter ivóvizet állítottak elő a tesztek során a készülékkel, amely továbbra is működik. Pedig az Arab-tenger sótartalma világszerte az egyik legnagyobb.

Bevált módszert alkalmaznak, az ún. fordított ozmózist. De már előtte kiszűrik a szennyeződéseket, baktériumokat és vírusokat egy tripla szűrővel. Egy pohár ivóvíz 5 perc alatt elkészül, de ehhez nagy nyomás kell. Itt jön a műszaki lelemény: egy lábbal hajtott pumpa 55–60 bar nyomást hoz létre (a pumpa teleszkópos szára kihúzható a „kulacsból"). A gyakorlati próbák eredményét pedig a tekintélyes német TÜV Nord minősítő intézet ellenőrizte. A 48 angol fontba kerülő Quench Sea árában az is benne van, hogy egy példányt ajándékba kapnak a rászorulók. Míg a hasonló készülékek 900 euróba kerülnek. „Humanitárius válság esetén pedig nagy számban tudjuk gyártani a készüléket." Ennek egyetlen hátránya, hogy 6–12 havonta ki kell cserélni benne a hajszálnál is vékonyabb ozmotikus membránt. A gyártáshoz az Indiegogo crowdfunding (közösségi finanszírozási) portálon már a kért összeg hétszerese gyűlt össze.


QuenchSea - Join the Pledgewww.youtube.comA figyelmetekbe ajánljuk