fa csemete kézben tartva a természetben

November 22-ig lehet online szavazni, hogy a megadott három fafaj közül melyik nyerje el az Év fája 2021 címet. Az indulók a kecskefűz, a fehér nyár és a lisztes berkenye.


Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium 2013 óta minden évben, így idén már nyolcadik alkalommal teszi lehetővé, hogy az egyesület által működtetett weboldalon keresztül szavazzanak a következő év fafajára az erdész szakemberek és azok a természetkedvelők, akiket érdekel az erdők és a fák világa.

A hazai fafajokra figyelmet felhívó mozgalom a most induló szavazással a 2021-es esztendő fafaját választja meg a szavazásban résztvevők segítségével. A honlapon lehetőség nyílik a szavazás naprakész állásának megtekintésére is. A voksolás digitális rendszerébe a szervezők biztonsági alkalmazásokat is beépítettek, és arra kérik a szavazókat, hogy tartsák be az internetes kiválasztás 'fair play' íratlan, és az informatikai biztonság írott szabályait. Az érvénytelen szavazatokat törlik.

A kecskefűzfa szolgáltatja a húsvéti barkát-

Unsplash /Rafal Rudol

Az indulók között felbukkanó kecskeszűz nevű faj onnan ismert, hogy részben annak fája szolgáltatja a húsvéti barkát. Fatermetű egyedei ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették. Egyetlen fűzfajunk, amely nem kizárólag vízpartokon, vizes élőhelyeken fordul elő.

A fehér nyár az alföldi területek tájkép-meghatározó fafaja, tág tűrőképessége folytán többféle élőhelyen megjelenik. Kiváló gyökérsarj-képzése következtében a változó klímában és a kiszárított termőhelyeken is helyben megtartható.

A harmadik választható fafaj a lisztes berkenye, középhegységeink sziklás termőhelyeinek ritka vadgyümölcs faja, amely nagy alakváltozatosságot mutat, és gyakran kereszteződik más berkenyékkel. Virágait sok rovar látogatja, termését a madarak fogyasztják. Ritka, de ökológiai jelentősége miatt természetes erdeinkben fontos faj.

A figyelmetekbe ajánljuk