person in white face mask

Szakértők szerint változtatnunk kell a maszkviselési szokásainkon

Az omikron gyors terjedésével sok országban újragondolják a közösségnek szóló, maszkra vonatkozó tanácsokat.


Ausztriában egy éve kötelező a légzésvédő maszk használata a nyilvános helyeken. Most az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja azt javasolja, hogy a nagyobb védelem érdekében fontolják meg a légzőkészülék használatát, például tömegközlekedési eszközökön vagy zárt, zsúfolt helyiségekben. A légzőkészülékek, amelyeket megjelenésük miatt gyakran tévesen maszknak neveznek, egy meghatározott szabvány szerint készült egyéni védőeszközök, amelyeket úgy terveztek, hogy megakadályozzák a levegőben lévő veszélyes szennyező anyagok belégzését.

Az N95-ös szabványnak megfelelő szűrőnek (amely megfelel az európai FFP2 szabványnak) nagy áramlási sebesség mellett a legbehatolóbb mérettartományba tartozó részecskék legalább 95 százalékát el kell fognia. Ausztráliában a légzőkészüléknek meg kell felelnie a TGA-szabványoknak. Az olyan légzőkészüléket, amely teljes egészében szűrőanyagból áll ahelyett, hogy rétegekből állna, például a vízszigetelés érdekében , szűrőfejes légzőkészüléknek (FFR) nevezik. Az FFR többször is viselhető, de végül ki kell dobni.

Kezdetben azt feltételezték, hogy a SARS-CoV-2 cseppek útján terjed (köhögés és tüsszentés útján), amelyek a szájra, orrra vagy szemre kerülve fertőzést okoznak. Az ilyen részecskék esetében a ruha vagy sebészi maszk hatékony forrásellenőrzési forma, amely megvédi a többieket a viselője által kibocsátott vírustól. Most már tudjuk, hogy a vírus a levegőben terjed. A vírusszennyezett részecskék a belégzés és a beszéd miatt idővel beltérben felhalmozódnak a levegőben.

A szövetmaszkok nem egy adott szabvány szerint készülnek, így tulajdonságaik és minőségük jelentősen eltérnek. Általánosságban elmondható, hogy a levegőben lévő kis részecskéket rosszul szűrik.Bár egyes sebészeti maszkok jobb szűrési kapacitással rendelkeznek, mint a szövetmaszkok, ezeket elsősorban a nagy cseppek kibocsátásának megakadályozására tervezték. Néhány orvosi minőségű sebészeti maszk védelmet nyújthat a testnedvek fröccsenése vagy permetezése ellen is.

Egyetlen sebészeti maszk sem akadályozza meg azonban a kis fertőző részecskék kibocsátását vagy belélegzését.
A sebészeti és szövetmaszkok egyik fő hiányossága, hogy a légzőkészülékekhez képest lazán illeszkednek. Bár egyes sebészeti maszkok jobb szűrési kapacitással rendelkeznek, mint a szövetmaszkok, ezeket elsősorban a nagy cseppek kibocsátásának megakadályozására tervezték. Egyetlen sebészeti maszk sem akadályozza meg azonban a kis fertőző részecskék kibocsátását vagy belélegzését. A sebészeti és szövetmaszkok egyik fő hiányossága, hogy a légzőkészülékekhez képest lazán illeszkednek.

(Forrás: ScieneAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk