szőke hajú zöldszemű nő kék orvosi maszkban néz trikó nyaklánc szép bőr fehér szürkés háttér fülbevaló

Bár kötelező, és bizonyítottan védhet minket a megfertőződéstől, a maszkok hosszútávú viselése több kellemetlen problémával is járhat. A bőrirritációkról már számos oldalon beszámoltak, azonban van egy másik káros hatása is.


Fontos tudnunk, hogy milyen lehetséges egészségügyi problémával nézhetünk szembe a maszkviselés következtében. A bőrirritációkra ma már sok különböző krémet vásárolhatunk akár vény nélkül is, de egy bőrgyógyász tanácsát is kikérhetjük. Ennél azonban szó szerint égetőbb probléma lehet a maszkviselés szemünket érintő negatív hatása.

A The Healthy külföldi lap szerint a szemészek egyre többször találkoznak számos, korábban kevésbé gyakori problémával. Az utóbbi hónapokban többen jelentkeznek például bakteriális szemfertőzéssel, szemszárazsággal, kisebb sérülésekkel (például karcokkal a szaruhártyán). Ezen kívül az eltömődött könnycsatornák és az allergiás irritációk is gyakoribbá váltak.

A panaszokat többek között okozhatja a maszk alól a szemünk felé távozó kifújt, elhasznált levegő, valamint újramosható maszkok hordása esetén a mosószerre való érzékenység. Előbbi során megnövekszik a szemeinknél a légáramlás mértéke, a természetes nedvesség gyorsabban elpárolog, ennek következtében pedig a szemünk is hamarabb kiszárad. Így érzékszervünk előbb-utóbb már a pislogásra is érzékenyebb lesz, és az apró, nem látható sérülések is fájdalmat okoznak.

Ha a mosószerre vagyunk érzékenyek, ám csak alacsony mértékben, akkor az irritációt nem feltétlenül érzékeljük a bőrünkön, az olyan hiperérzékeny területeken, mint a szem szaruhártyája, azonban annál inkább. Ezt a fajta irritáció sokszor kísérheti könnyezés.

Hogy mégse viselje meg a szemünket annyira a maszkhasználat, elsősorban azt ellenőrizzük annak felvételekor, hogy megfelelően simuljon az orrunkra. A különböző mozgások során figyeljünk, hogy a kisebb szemsérüléseket megelőzve a maszk ne érjen hozzá a szemünkhöz. Ezen kívül az is fontos lehet, hogy minél puhább anyagú maszkot viseljünk, így a bőrünket sem irritálja majd annyira.

Szemeinkre továbbá akkor is érdemes figyelnünk, ha nincsen rajtunk masz, pláne a téli, szárazabb időben, amikor a szemszárazság önmagában is nagyobb probléma. Erre tökéletes lehet némi patikában kapható műkönny, míg a könnycsatornák eltömődése esetén a heti egy-kétszer alkalmazott meleg borogatás segíthet. A szemek pihentetése is kiemelten fontos, nem csak azok maszk általi terhelése, de a képernyő előtt töltött idő távmunka miatti növekedése okán is.

via Bien.hu

A figyelmetekbe ajánljuk