A Mars-bolygó.

A NASA robotja szerves molekulákat észlelt a Mars felszínén

A NASA roverje egyre közelebb kerül a vörös bolygó rejtélyes múltjának megfejtéséhez.


Egy kutatócsoport sikeresen megvizsgálta a NASA Curiosity marsjárója által először 2017 márciusában felszedett marsi földmintát, mégpedig úgy, hogy a rover a mintát egy pohárban kémiai reagensekkel keverte össze. Ez a keverék aztán olyan szerves molekulákat tartalmazott, amelyeket a NASA még soha nem mutatott ki a Mars felszínén – írja a Futurism.

Bár izgalmas felfedezésről van szó, ez még nem bizonyítja, hogy egykor szénalapú életformák léteztek a vörös bolygó felszínén. Ez azonban egy nagy lépés ebbe az irányba.

Ez a kísérlet határozottan sikeres volt. Bár nem találtuk meg azt, amit kerestünk, vagyis bioszignatúrákat, megmutattuk, hogy ez a technika nagyon ígéretes

– mondta Maëva Millan, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának posztdoktori munkatársa.

A két legjelentősebb vegyi anyag, amelyet a keverékben találtak, a benzoesav és az ammónia volt, mindkettő az ősi élet lehetséges indikátora.

Egy v\u00f6r\u00f6s homokkal befedett hegy.

Illusztráció

Malik Shibly/Unsplash

A csapat most azt reméli, hogy megtalálják a molekulák "szüleit", vagyis azt, hogy honnan származnak.

Nem ez az első eset, hogy a Curiosity szerves molekulákat észlel a marsi talajban, de az új felfedezéssel bővül a NASA által észlelt szerves molekulák listája.

A hír azután érkezett, hogy egy nemzetközi asztrobiológus-csoport a Curiosity által felvett minták elemzése után a Földön a szénben, a nyersolajban és a fehér szarvasgombában megtalálható különleges vegyületek, a "tiofenek" jelenlétét mutatta ki. A kutatók 2020 márciusában felvetették, hogy a tiofenek a Marson lévő ősi élet jelei lehetnek, de további kutatásokra van szükség.

A figyelmetekbe ajánljuk